<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Crna rupa u svemiru raste rekordnom brzinom i "guta" jedno sunce na dan

Astronomi su otkrili potencijalno najsvetlije telo u svemiru, kvazar sa crnom rupom u sredinim koja raste tako brzo da dnevno "proguta" jedno sunce.

20. februar 2024, 11:33

Novootkriveni kvazar sija 500 biliona puta jače nego Sunce, a crna rupa koja "napaja" kvazar je 17 milijardi puta veća nego Sunce, saopštio je australijski tim u žurnalu Nejčr astronomi.

Rotirajući disk oko crne rupe kvazara - svetlećeg vrtložnog gasa i druge materije iz progutanih zvezda - izgleda poput kosmičkog uragana, navodi AP.

"Ovaj kvazar je najnasilnije mesto za koje znamo u svemiru", rekao je vodeći autor Kristijan Volf iz Nacionalnog univerziteta Australija.

Evropska južna opsevatorija primetila je objekat nazvan J0529-4351 tokom pretrage noćnog neba 1980. godine, ali se tada mislilo da je u pitanju zvezda, a ne kvazar.

"Uzbudljiva stvar o ovom kvazaru je da se 'krio na otvorenom' i da je klasifikovan pogrešno, kao zvezda", rekao je naučnik sa univerziteta Jejl. Kvazar se nalazi 12 milijardi svetlosnih godina od Zemlje i nastao je u "prvim danima" univerzuma.