<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Čitatelji američkog portala su izabrali: Ovo je 10 najboljih serija o FBI-u

31. mart 2023, 1:45

Svijet je poludio za novom serijom na Netflixu naziva Noćni agent. U svega nekoliko dana od objave zasjela je na vrh trendinga na Netflixu, a na IMDb-ju ima ocjenu 7.7 temeljenu na više od 15.000 glasova gledatelja.

Akcijska serija koju je kreirao Shawn Ryan prema istoimenom romanu Matthewa Quirka prati agenta FBI-a Petera Sutherlanda koji radi kao noćni telefonski operater za hitne slučajeve u Bijeloj kući. Prateći hitnu liniju, agent FBI-a odgovori na poziv kojim se uplete u smrtonosnu urotu povezanu s krticom u Bijeloj kući. 

Zbog velike popularnosti ove serije odlučili smo provjeriti koje su najbolje kriminalističke FBI serije. Portal Ranker je proveo anketu među svojim čitateljima i pitao ih koje su im najbolje kriminalističke serije o FBI-u. U nastavku donosimo deset najboljih prema rezultatima Rankerove ankete. 

10. Kosti (Bones)

Za ovu seriju malo tko nije čuo. Svaka epizoda fokusira se na FBI-ev slučaj u vezi s pronađenim ljudskim ostacima koje agent Seeley Booth (David Boreanaz) donosi na proučavanje forenzičkoj antropologinji, dr. Temperance Brennan (Emily Deschanel).

9. Dosjei X (The X-Files)

Glavni likovi serije su dvoje agenata FBI-a, Fox Mulder (David Duchovny) i Dana Scully (Gillian Anderson). Njih dvoje zaduženi su za istraživanje tzv. Dosjea-X, neriješenih slučajeva koji uključuju paranormalne pojave. Serija je inspirirana starijim televizijskim serijama koje su se bavile temama napetosti i fikcije, poput Zone sumraka i Alfred Hitchcock vam predstavlja.

8. Quantico

Serija s Priyankom Choprom i Jakeom McLaughlinom u glavnim ulogama prati novake FBI-a koji se obučavaju u bazi Quantico te se za jednog od njih posumnja da je terorist. 

7. Mentalist

Mentalista je stvorio Bruno Heller, a glavni lik je Patrick Jane (Simon Baker), koji koristi svoje posebne vještine "vidovnjaka" tijekom rješavanja zločina u Istražnom uredu Kalifornije (CBI). Osim CBI agenata, glavne uloge u seriji imaju i djelatnici FBI-a.

6. Mindhunter

Serija je temeljena na knjizi Mindhunter: Inside the FBI's Elite Serial Crime Unit autora Johna E. Douglasa i Marka Olshakera. Radnja je smještena u kasne sedamdesete, a dva agenta FBI-a imaju zadatak intervjuirati serijske ubojice kako bi riješili otvorene slučajeve.

5. FBI

Kako i naslov kaže, fokus je na Federalnom istražnom uredu u New Yorku. Agentica Maggie Bell (Missy Peregrym) ističe se među svojim kolegama po svojoj posvećenosti poslu. Zajedno s ostalim agentima istražuje velike slučajeve, uključujući terorizam, organizirani kriminal i kontraobavještajne službe.

4. Zločinci u odijelima (White Collar)

Radnja prati specijalnog FBI agenta Petera Burka (Tim DeKay) i talentiranog prevaranta, lopova i krivotvoritelja Neala Caffreyja (Matt Bomer), koji Burku daje informacije. 

3. Šifra zločina (Blindspot)

Serija se fokusira na misterioznu tetoviranu ženu koju je Federalni istražni ured (FBI) pronašao golu u putnoj torbi na Times Squareu u New Yorku. Ne sjeća se svoje prošlosti ni identiteta. Otkrivaju da njezine tetovaže sadrže tragove zločina koje moraju riješiti.

2. Zločinački umovi (Criminal Minds)

Ova američka TV serija prati rad FBI-eve Jedinice za analizu ponašanja. Od drugih serija razlikuje se jer se više fokusira na kriminalca nego na sam zločin. Serija je dobila pohvale kritičara za glumu, režiju i scenarij. Postala je hit na CBS-u i bila je jedna od najgledanijih serija te mreže tijekom 15 godina emitiranja. 

1. Crna lista (The Blacklist)

Serija prati Raymonda Reddingtona (James Spader), bivšeg časnika američke mornaričke obavještajne službe koji je postao kriminalac i jedan od najtraženijih FBI-evih bjegunaca. On FBI-u kaže da ima popis najopasnijih kriminalaca na svijetu pod nazivom "crna lista" i da je spreman informirati ih o njima u zamjenu za imunitet od kaznenog progona. Također je tražio da radi isključivo s agenticom Elizabeth Keen (Megan Boone), s kojom naizgled nema nikakve veze.

Index