Bijonse ispisala istoriju Gremija, Hari Stajls odnio „gramofon“ za najbolji album godine

Bijonse je postala najnagrađivaniji umjetnik u istoriji Gremi nagrada

06. februar 2023, 4:06

Američka pevačica Bijonsi osvojila je četiri nagrade na sinoć održanoj dodeli Gremija i upisala se u istoriju kao izvođač sa najviše „pozlaćenih gramofona“ u istoriji, čak 32! Hari Stajls, Kendrik Lamar, Adel i Boni Rejt odneli su Gremije u najznačanijim kategorijama.

Bijonse je postala najnagrađivaniji umetnik u istoriji Gremi nagrada, nakon što je sinoć u Los Anđelesu osvojila četiri „gramofona“.

Pevačica je u svoju vitrinu dodala i ovogodišnje Gremije za najbolju R&B pesmu, najbolje izvođenje, najbolji snimak i najbolji album Renaissance u kategoriji dens i elektronske muzike.

Tako je Bijonse postala najnagrađivanija umetnica sa 32 Gremija i prestigla britansko-mađarskog dirigenta Džordža Soltija koji je više od 20 godina držao rekord sa 31. Gremijem.

„Pokušavam da ne budem previše emotivna. Samo pokušavam da primim ovu noć“, rekla je Bijonse nakon postavljanja rekorda.

Hari Stajls je pokupio Gremi u najznačajnijoj kategoriji – album godine za izdanje Harry's House.

„Toliko sam bio inspirisan svim umetnicima u ovoj kategoriji sa mnom. Mislim da je najvažnije da zapamtimo da ne postoji 'najbolja muzika'“, rekao je Stajls koji je takođe odneo i „gramofon“ za najbolji pop album.

Adel je osvojila Gremi za najbolje solo pop izvođenje za pesmu Easy on Me, što je njen šesnaesti Gremi.

Apsolutni pobednik u kategoriji rep muzike bio je Kendrik Lamar koji je odneo tri Gremija – najbolje rep izvođenje, najbolja rep pesma i najbolji rep album. „Želim da se zahvalim kulturi koja mi je omogućila da se razvijam“, rekao je američki reper, opisujući svoj album Mr. Morale & the Big Steppers kao jedan od najtežih projekata u životu.

Lizo je za About Damn Time osvojila Gremi za najbolji snimak godine, što je posvetila Prinsu: „Kada smo izgubili Prinsa, odlučila sam da posvetim život pravljenju pozitivne muzike.“

U jednoj od glavnih kategorija za pesmu godine, u oštroj konkurenciji sa Adel, Lamarom, Lizo i Bijonse, Gremi je Boni Rejt za numeru Just Like That. „Iznenađena sam i ne znam šta bih rekla. Hvala vam puno“, rekla je pevačica.