<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Bebe geniji: Kako iznenađenja pomažu bebama da uče

Nova studija istražuje kako bebe od 11 mjeseci šire svoje znanje igrajući se sa nepredvidivim objektima.

18. april 2015, 12:00

Kada se bebe suoče sa novim objektom, njihova metoda upoznavanja je često takva da ga udare od najbližu tvrdu površinu ili ga guraju u usta. Iako je ovo malo manje simpatično kada je u pitanju novi telefon, odrasli mogu naći utjehu u činjenici da bi to moglo značiti da dijeti zapravo uči nešto novo.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Thursday in Science, bebe uče tako što se iznenade objektima oko sebe.

Za ovaj simpatični istraživački projekt, naučnici su pokazali grupi beba, starosti od otprilike 11 mjeseci, niz objekata koje se ponašaju iznenađujuće i određen broj onih koji se ponašaju predvidljivo.

Na primjer, istraživači bi kotrljali loptu do zida i pokazali da je zid zaustavio. Onda bi ponovili isto to, samo što bi ovaj put izgledalo kao da je lopta prošla kroz barijeru. Takođe su napravili nevjerovatan video snimak beba sa kojima su i izveli ovaj eksperiment.

Nakon što su bile iznenađene, bebe su htjele eksperimentisati sa loptom. Bacile bi je na pod ili udarile njome o sto, kao da su se pitale "Šta je sa ovim??" Ali su pokazale manje interesa za one objekte koji su se ponašali predvidljivo, za loptu koja nije prošla kroz zid, na primjer. Nisu pokazale interes čak ni za novu igračku, ako nije uradila ništa što bi ih iznenadilo.

"Naše istraživanje sugeriše da mala djeca koriste ono što već znaju o svijetu da bi formirali predviđanja. Kada se ispostavi da su ova predviđanja pogrešna, mala djeca koriste to kao posebnu priliku za učenje." – kazala je Lisa Feigenson, profesorica psihologije i neurologije na Johns Hopkins Univerzitetu i autorka studije.

"Kada su bebe iznenađene, one uče mnogo bolje, kao da koriste priliku da saznaju nešto novo o svijetu."

Izvor The Atlantic, prevod Kristina Đurić za BUKU