<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Slučaj Rambo Amadeus: Sam je priznao, ne branite ga

Seksualno uznemiravanje u Crnoj Gori još uvek nije krivično delo (postoji nacrt zakona), ali u Srbiji jeste i u opisu dela doslovno stoji “neželjeno dodirivanje”. Zakon ne pravi razliku između svetskog mega cara i radnika na baušteli. Niti eksplicitno kaže: “Ako te Rambo uštine za dupe, to je super, ali ako to uradi Era Ojdanić, onda nije ok”

15. mart 2023, 2:54

foto BUKA

Muzičar Antonije Pušić, poznatiji kao Rambo Amadeus, juče je priznao da je seksualno uznemiravao producentkinju Lejlu Kašić na snimanju emisije “Dnevnica”, koja se emituje na Radioteleviziji Crne Gore. Nijedan medij, međutim, nije ovu informaciju opisao kao onakvu, kakva jeste: kao priznanje. Uglavnom je Rambov status na Fejsbuku kvalifikovan kao oglašavanje, saopštenje, pa čak i izvinjenje.

Reakcije javnosti na društvenim mrežama su, u najmanju ruku, neobične. Isprva, kada se Kašić oglasila na svom Instagramu, pa mediji preneli, mnogi joj nisu verovali jer nije rekla šta joj je “tačno” uradio. Nešto kasnije, podgoričke “Vijesti” su objavile da je reč o neprimerenom dodirivanju. Ni to delu javnosti nije bilo dovoljno, pa smo mogli da vidimo komentare koji doslovno glase: “Treba mi još detalja.” U interesu javnosti nije i ne može da bude iznošenje detalja seksualnog uznemiravanja. Autorka ovog teksta pitala je na svom Tviter nalogu one koje zanima šta se tačno dogodilo zašto ih to zanima. Većina odgovora je glasila: “Da mogu da procenim da li je uznemiravao ili ona preteruje.”

Pljesnuo, štipnuo po dupetu, nema pojma

Šta se tačno dogodilo saznali smo od samog Antonija Pušića. Ukratko: površno je pogledao o kakvoj je emisiji reč, pa je koncept shvatio tek na samom snimanju i nije mu se dopao. Bio je nervozan, pa je svoj revolt rešio da pokaže tako što je producentknju “neplanirano pipnuo ili pljesnuo po dupetu ili pak štipnuo, pojma nemam sad”. Pušić je još dodao i da to nema nikakve veze sa seksom, već da je hteo da izrazi nezadovoljstvo: “Muškarac na njenom mjestu bi prošao gore.”

Da ponovimo: muškarac na njenom mestu bi prošao gore, kaže Pušić, a da misli na fizičko nasilje možemo samo da nagađamo. Ono što je iz njegovih reči očigledno, jeste da je to “pipanje, pljeskanje, štipanje” za njega bio način da ponizi, unizi i povredi Lejlu Kašić. Jer ako bi muškarac na njenom mestu prošao gore, jasno je da Rambo ima svest o tome da je dodirivanje ženske zadnjice bez njenog pristanka – nasilan čin.

Koleginica Ana Manojlović je u svom tekstu na sajtu RTS-a već ukazala na suštinu problema: Antonije Pušić imao je izbor da li će dodirnuti deo tela Lejle Kašić, dok ona nikakav izbor nije imala. I to je ključ u kom se jedino može tumačiti ceo događaj.

“Neželjeno dodirivanje” je zakonski definisano

Deo javnosti, međutim, i dalje brani Rambov postupak. Od potpuno sumanutog “verujem njemu, a ne njoj”, iako oboje govore istu stvar, preko “on je takav”, do “Lejla hoće da postane poznata preko Ramba”. Možda nekog osvesti: identične formulacije i “argumente” koristi učitelj glume Miroslav Aleksić u svojoj odbrani dok mu se sudi za sedam silovanja.

Seksualno uznemiravanje u Crnoj Gori još nije krivično delo (postoji nacrt zakona), ali u Srbiji jeste i u opisu dela doslovno stoji “neželjeno dodirivanje”. Zakon ne pravi razliku između svetskog mega cara i radnika na baušteli. Niti eksplicitno kaže: “Ako te Rambo uštine za dupe, to je super, ali ako to uradi Era Ojdanić, onda nije ok”.

Zakon je isti za sve. Rambo je priznao da je dodirnuo Lejlu Kašić.

Generacijski ugao

Ovaj slučaj može da se posmatra iz više uglova, ali makar ovoj autorki najzanimljiviji je generacijski. Mediji i društvene nauke do sada su u fokusu uglavnom imali sukob generacije bebi bumera i milenijalaca. Sada po sredi imamo sukob svetonazora generacije X i generacije Z.

Među ikserima mahom još vlada uverenje da je podela na “kul” ljude i “džibere” legitimna, pa je jako kul uštinuti “džiberku” za dupe. Generacija Z, tj. zumeri, prvo ne prave vertikalne podele u svojoj društvenoj hijerarhiji. Samim tim, ne zanima ih da li je neko Rambo, Era, Džoni Racković ili Šeki Turković. Njihova zadnjica je njihova i niko nema pravo da je pipa, pa taman da je bog otac, a ne samo svetski mega car.

I na kraju, ako u 2023. treba da objašnjavamo kako je štipanje za zadnjicu primitivan, nasilan i, bar u Srbiji, protivzakonit čin, biće da smo se ozbiljno zaneli i pogubili, pa neki više ne znaju gde im je dupe, a gde glava.

Tekst preuzet sa portala Vremena