<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

SEKS SIMBOLI JUGOSLAVIJE Tresle su EVROPU a njihovoj ljepoti nisu odoljeli Alan Delon, Salvador Dali

Ostavile trag

Pojedine dame su svojom pojavom ostavile veliki trag u bivšoj Jugoslaviji.

08. decembar 2016, 12:00

 Pojedine dame su svojom pojavom ostavile veliki trag u bivšoj Jugoslaviji.

Olivera Katarina


Devojka iz Beograda proslavila se kao fatalna žena, glumica i pevačica koju su žene mrzele, a oko koje su se muškarci na ulici tukli. Rođena 1940. godine, odrastala je u patrijarhalnoj beogradskoj porodici rečnog kapetana Petrovića. Otac joj je bio veoma strog, pa je morala da čuči u ćošku svaki put kad bi zakasnila kući. Čim je napunila osamnaest godina i dobila pasoš, odlazi u Pariz. Nije uspela da ostane tamo uprkos lepoti i atraktivnom držanju, pa se posle godinu dana vratila u Beograd. Svojim nastupima zapalila je Kan, Njujork, Berlin, Pariz - 72 dana uzastopce punila je legendarnu salu Olimpija u glavnom gradu Francuske, a aplaudirali su joj Salvador Dali, Ani Žirardo, Širli Meklejn, Akira Kurosava, Alan Delon...

Beba Lončar


Zahvaljujući filmu „Ljubav i moda“, slatka tinejdžerka Desanka postala je prava jugoslovenska zvezda. Rođena 1943. godine kao Desanka, ova je beogradska lepotica, studentkinja romanistike, već je imala za sobom jednu partizansku filmsku ulogu kad su joj prišli producenti. Kad je sve bilo gotovo, pričala je: „Došli su kod mene i rekli mi - snimaćeš jedan film, vozićeš ‚vespu‘, nosićeš divne haljine, vozićeš se avionom... To je bilo kao san!“. Početkom osamdesetih Beba Lončar vratila se u Jugoslaviju, da nas podseti na svoju lepotu ulogama u „Paklenom otoku“ i „Drugarčinama“. Posle italijanskog filma „Kuća prokletih“, snimljenog 1982. godine, ostavila je glumu.

Marija Baksa


Raskošne lepote, koju nije sakrivala, ova Beograđanka se preporučivala za uloge takozvanih slobodnih žena u jugoslovenskim filmovima

Beogradska legenda kaže da, kad je Marija Baksa prolazila Jevremovom ulicom, muškarci u kafanama odgrizali su komade stolova. Marija Baksa u Beogradu je živela otprilike u isto vreme kad i Beba Lončar (rođena je 1946. godine, dakle tri godine mlađa) i štampa ih je poredila, nastojeći da stvori rivalitet među njima. Ali njih dve bile su sušta suprotnost: dok je Lončareva bila nežna, gotovo lomljiva, Marija Baksa važila je za ono što bi se danas reklo „riba i po“. Sedamdesetih godina seli se u Italiju, gde snima film za filmom. Pojavljuje se u kriminalističkim i naučnofantastičnim filmovima i erotskim komedijama B produkcije i pozira za magazine, između ostalih i za Plejmen. Njen najveći domet u svetu filma je uloga pored Čarlsa Bronsona u „Dosijeu Valači“. Udata je za biznismena našeg porekla i s njim ima ćerku. Živi u Rimu i bavi se trgovinom antikvitetima.

Bernarda Marovt


Najlepša mis Jugoslavije dobro je unovčila svoju titulu - na vrhuncu popularnostidnevno je od reklama zarađivala po 3.000 dolara. na izboru za najlepšu Jugoslovenku održanom 1983. u Zagrebu elegantno prošetala pistom i glatko pobedila. Na takmičenju za mis sveta koje je te godine održano u Londonu ušla je u polufinale, to jest među 15 tada najlepših devojaka planete. 

Ana Saso


Ana Saso u društvu dvije pratilje

Lepa Bugojanka je osamdesetih godina pokorila SFRJ svojim seksepilom, ali to joj nije donelo sreću u ljubavi

Jedna od najlepših mis Jugoslavije svih vremena ostala je upamćena u svesti generacija današnjih pedesetogodišnjaka po reklami za sok „pipi“: uz slogan „To vam snagu daje“ Ana Saso izranja iz vode, a kroz mokru majicu vide se savršene prirodne grudi. Zvuči neverovatno, ali to je sve što je ovu Bugojanku rođenjem načinilo seks-simbolom! Posle osvajanja titule najlepše u SFRJ udala se za vlasnika nekoliko splitskih pekara, ali se on nije ustezao da je tuče i na javnom mestu! Zatim je, kako to već dolikuje misici, bila u vezi s tadašnjim fudbalerom splitskog Hajduka i reprezentativcem Igorom Štimcem, koji ju je, navodno, takođe ponekad tukao.

Jelena Žigon


Poznata glumica, rasna lepotica, potpuni pandan lepoticama tog vremena Sofiji Loren, Đini Lolobriđidi. Bila je udata za legendarnog glumca Stevu Žigona, imaju ćerku Ivanu Žigon, glumicu.

Neda Arnerić


Prvi film je snimila sa 13 godina i postala prva jugoslovenska dečija zvezda. U svojoj bogatoj karijeri snimila je preko 110 filmova, 15 u inostranstvu i odigrala više od 40 pozorišnih uloga. Posle Akademije za pozorište, film i televiziju, završila je i Filozofki fakultet, istoriju umetnosti.