Ova djeca iz Jajca su naša budućnost: Učenici koji su rekli NE nacionalizmu i etničkim podjelama!

Heroji

Konačno se neko odvažio da istupi i da glasno kaže šta misli, ne žele da ih bilo ko dijeli. Ovi srednjoškolci puni su adrenalina i oni nemaju namjeru stati.

11. juli 2016, 12:00

Jajce je glavna vijest. Nakon što su kantonalne vlasti odlučile da otvore u ovom gradu novu srednju školu sa bosanskim planom i programom, čime bi se de fakto stvorili uslovi za razdvajanje bošnjačke od hrvatske djece, njiho nekoliko desetina glasno je reklo NE takvim podjelama i NE nacionalizmu. Oni su pravi heroji, i njihovi glasovi trebaju biti saslušani.

Konačno se neko odvažio da istupi i da glasno kaže šta misli, ne žele da ih bilo ko dijeli. Ovi srednjoškolci puni su adrenalina i oni nemaju namjeru stati. Ukoliko vlasti budu istrajne, komentarišu kako će bojkotovati nastavu.

Trenutno se nastavni plan i program u srednjim školama u Jajcu odvija po hrvatskom planu i programu i djeca svih nacionalnosti idu zajedno s tim što je vjeronauk i jezik odvojen. Bošnjaci uče bosanski, a hrvati hrvatski jezik.   

Ovom namjerom, osniva se nova škola koja će neminovno "povući" bošnjačku djecu i time ih fizički potpuno odvojiti.

Generacija učenika koja je ustala protiv daljnjih podjela nije samo jaka na jeziku već su odmah prešli na konkretna djela.

tako su u petak organizovali i mirne proteste kako bi ukazali da ne žele podjele i da ne žele nacionalizam.

Jedan od tih mladih heroja je i Ivica Jukanović, učenik jajačke srednje strukovne škole.

Kaže kako je u Jajcu bilo dosta nacionalizma i kako se situacija taman smirila, djeca su se počela družiti zajedno i onda je kao grom iz vedra neba stigla ova odluka što "niko od njih nije mogao vjerovati da se događa"

Dok su se ostali kupali, on je organizovao sve, odlazili su u policiju u opštinu, ništa nije htio prepuštati slučaju. Učenike je sazivao, pravio dogovore. Nada se da su dosad nešto značajno uradili.

Kaže da im svi pružaju moralnu podršku ali se slabo ko uključuje.

"Mi smo svi velike nacije sa malo mozga, tako d aje njima svejedno" kaže Ivica dodajući kako se osjeća veoma ponosno jer zna šta je sve napravio i koliko ga je učenika u njegovom naumu podržalo.

Poručuje da su zajedno jači i da budu li vlasti istrajne poslaće oštre poruke pa čak i bojkotovati nastavu.

" Moja je poruka svima da se ne gleda u prošlost nego u budućnost. Ne trebaju djeci roditelji upravljati životima, trebaju se boriti za sebe i trebaju biti ono što jesu, bez prilagođavanja okolini" poručuje za naš portal Ivica Jukanović.


Matej Tokić učenik je trećeg razreda ekonomske u školi "Nikola Šop" u Jajcu.

Okupili su se , kaže, kad su čuli da će biti dijeljenja škola,

"Mi smo rekli nećemo jer se svi slažemo i volimo" kaže za BUKU dodavši da oni žele da uguše nacionalizam poručivši da su svi isti.

"Budućnost je da se držimo zajedno. Kod mene nema veze šta si da li si Hrvat Srbin ili Bošnjak. Mene to ne zanima" kaže Matej za BUKU.

I on tvrdi da će biti bojkota nastave ukoliko protesti ne urode plodom.


Njihov kolega Tarik Šehić iz srednje škole Nikola Šop kaže kako je Jajce odličan grad primjer suživota u odnosu na druge gradove koji su puni nacionalizma.

Kaže kako to sad hoće da prenesu i na njih.

Priznaje kako nisu očekivali neki prevelik broj učenika jer je ljeto i dosta su nezainteresovani međutim ko god je bio malo zainteresovan i zabrinut, došao je na protest mimo svih sila koje su ga sprječavale.

"Roditelji imaju glavnu ulogu u odgoju djece pa je i to doprinijelo  manjem broju jer oni kažu samo nek si sa svojim a ne razmišljaju da su i prije živjeli zajedno" kaže Tarik za BUKU.

Prema nezvaničnim saznanjima prijedlog o novoj školi skinut je sa dnevnog reda općinskog vijeća.


Ova djeca nikad se prije nisu srela, odvojene osnovne škole načinile su da se ne sretnu. Prvi put su se vidjeli u srednjškolskim klupama. I sad hoće da budu zajedno. Pustite ih da budu zajedno.

Šta reći na kraju nego poželjeti sreću ovim mladim ljudima da uspiju. Njihovi postupci nešto je što ulijeva nadu.U ovu zemlju, u ove drugare. Trebamo im biti podrška i trebamo naći zajedničko rješenje, jer ono mora postojati. Inače smo osuđeni na propast.