<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Hiljade Zeničana u protestu: 3000 dana bez čistog zraka!

Pobuna

Više hiljada Zeničana prisustvovalo je protestnoj šetnji kako bi digli svoj glas protiv katastrofalnog aerozagađenja koje uzrokuje proizvodnja i pogoni željezare u vlasništvu kompanije Arcelor Mittal.

22. decembar 2012, 12:00

Nezadovoljni građani su se okupili 5 do 12 na gradskom trgu Kameni spavač gdje se prisutnima obratio Samir Lemeš iz Eko foruma Zenica koji su i organizatori ovog okupljanja:

-Prošlo je već 3000 dana kako je Arcelor Mittal vlasnik željezare a sve to vrijeme stanje sa zagađenjem je katastrofalno, a nama je dosta lažnih obećanja. Moramo natjerati ovu kompaniju, ali i vlasti u BiH da se ponašaju odgovorno i da se ugrade filteri – izjavio je u svom obraćanju Lemeš.

Nakon toga, građani su krenuli u šetnju do zgrade Općine Zenica gdje su se kratko zadržali te potom nastavili do direkcije kompanije Arcelor Mittal. Na vrata direkcije postavljen je plakat sa zahtjevima građana prema ovoj kompaniji. Bitno je istaći da je protest prošao bez ijednog incidenta, a iako je više hiljada građana šetalo ulicom nije bilo potrebe za zaustavljanjem saobraćaja.


Autor teksta i fotografija je urednik na portalu Fotografija.ba