<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Haruki Murakami: Najljepše mudrosti o životu, strahovima, ljubavi i gubitku!

Haruki Murakami je jedan od najpoznatijih savremenih japanskih pisaca i dobitnik je mnogih prestižnih književnih nagrada. Ali, ako obratite pažnju na ono što je napisano na stranicama njegovih knjiga, primjetićete da se u svakom poglavlju nalaze najljepše mudrosti o životu, strahovima, ljubavi i gubitku.

10. oktobar 2015, 12:00

Pročitajte nekoliko poruka koje će vam sigurno dati novi i drugačiji pogled na stvari i možda vam pomognu da bolje podnesete svoj put sa neizbežnim teškoćama u životu.

"Ono što tražite neće se pojaviti u tom obliku, gde ga očekujete".

"Čak i ako se vratimo, verovatno nećemo završiti tamo gde smo počeli".

"Misao ne poznaje vreme. U tome je razlika između mislí i snova. Misao sve može da vidi u sekundi. Može i da iskusi večnost. Možeš i da postaviš zatvoreno kolo, a misli će se po njemu vrteti bez prestanka. Takve su ti misli. Nisu one kao san koji može da se prekine. To ti je kao enciklopedija na čačkalici".

"Činjenica nije uvek istina, a istina nije uvek činjenica".

"Najvažnija stvar koju smo naučili u školi je da se većina stvari ne uče u školi".

"Uvek sam bio gladan ljubavi. Voleo bih da saznam kako izgleda biti ispunjen sa toliko ljubavi, da ne možeš da izdržiš. Najmanje jednom".

"Bol je neizbežna. Patnja je opciona".

"Svako od nas gubi dragocene stvari. Izgubljene mogućnosti, propuštene prilike, osećanja koja ne možemo da vratimo. To znači da si živ".

"Svaki čovek ima nešto što može da dobije samo u jednom određenom životnom dobu. Kao mali plamen. Oni pažljivi i srećni brižljivo će ga čuvati, negovati i nositi kroz život kao baklju. Ali ako se samo jednom taj plamen ugasi, više nikada neće moći da se povrati. Ja nisam izgubio samo Sumire. Zajedno s njom, izgubio sam i taj dragoceni plamen".

“Ima mnogo devojaka koje na privlačan način svlače odeću, ali onih koje se na privlačan način oblače uopšte nema mnogo”.

“Kad bi svi verovali da će sve biti kako treba, na ovom svetu ne bismo imali čega da se plašimo”.

“Svet bez ljubavi isto je što i vetar koji duva napolju kroz prozor. Ne možeš ni da ga dodirneš, ni da ga pomirišeš”.

“Razočarenje možeš doživeti samo ako imaš očekivanja”.

Izvor Stil