<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Slobodan Šoja za BUKU: Šta smo zapravo dobili od Dodikove posjete Putinu?

"Pretjereni izlivi mržnje prema Rusiji koja je kod nas svaki dan dublja i jača u jednom dijelu zemlje, Ruse savršeno ne dodiruje niti uzbuđuje, jednako kao i pretjerani izlivi ljubavi i odanosti u drugom dijelu zemlje"

30. maj 2023, 10:02

Milorad Dodik razgovarao je prije nekoliko dana sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, učestvovao je na bezbjednosnom forumu u Moskvi, tamo se susreo sa ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejem Lavrovom.

Teme: od Dejtonskog mirovnog sporazuma, preko cijena gasa, do NATO, za koje je Dodik ustvrdio da je hegomenostički koncept zapada.

Milorad Dodik je o Bosni i Hercegovini rekao da je postala eksperiment i kolonija, bez uvažavanja istorije i međunarodnog prava.

"Nakon rata BiH je postala geopolitički eksperiment, kolonija zapadnog liberalnog globalizma, koji je trebao da kompletira proces odumiranja nacije i da stvori neko hibridno, nadnacionalno društvo bez identiteta i uvažavanja tradicije, ustavnog prava, istorijskog iskustva života na Balkanu. Trideset godina već upravljaju kolonijalnim metodama i nameću rješenja putem neizabranog stranca" naveo je Dodik.

Što se tiče cijene gasa, Dodik je kazao da mu je predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin tokom sastanka rekao da cijena ruskog gasa ostaje "gotovo identična" za Republiku Srpsku. Gotovo identična znači ipak neki rast cijene.

Dodik je naveo da je sada termin kada cijenu plina treba definisati do početka naredne godine, te da ostaje povoljna, sa nekim malim povećanjima.

"To povećanje nije vezano za cijenu ovdje, nego za tranzit koji je složen, takav kakav jeste", rekao je Dodik.

Dodik je proteklog vikenda održao konferenciju za novinara na kojoj je kazao da su njegovi sastanci u Rusiji ali i Azerbejdžanu, gdje je otišao nakon Moskve, bili veoma uspješni i da je Srpska pokazala svoj značaj kroz te sastanke.

On je dodao da je razlika posljednjeg sastanka u odnosu na prethodne situacija u Ukrajini.

"Moja uloga kao predsjednika Republike Srpske je da ne zatvaram vrata bilo kome. Rusija je garant Dejtonskog sporazuma. Ona je kao članica Savjeta bezbjednosti uvijek čula naš glas", rekao je Dodik.

On je istakao da je tokom sastanaka Moskvi čuo da je Republika Srpska strateški partner Ruskoj Federaciji te dodao Srpska neće napustiti Rusiju koja je u kontinuitetu pomaže.

On je rekao da je sa Putinom razgovarao o brojnim pitanjima, prenosi Srna.

"Razgovor je trajao preko sat vremena. To je bio dijalog o različitim pitanjima. O našim bilateralnim odnosima, o razmjeni stavova", rekao je Dodik.

Reakcija na posjetu

Dodikova posjeta Rusiji izazvala je reakciju međunarodne zajednice pa je tako Delegacije EU u BiH saopštila kako Dodikova posjeta Rusiji nije u skladu s evropskim putem Bosne i Hercegovine.

U saopštenju je ukazano na izjavu visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i sigurnost Josepa Borrella nakon sastanka Vijeća za vanjske poslove u ponedjeljak, na kojem su učestvovali i ministri vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana, prema kojoj održavanje bliskih veza s Rusijom nije u skladu s EU putem.

Evropski komesar za susjedstvo i politiku proširenja Oliver Varhely prilikom nedavne posjete Sarajevu rekao je: "Naši saveznici ne putuju u Rusiju."

Delegacija EU u BiH navela je da "agresorski rat Rusije protiv Ukrajine predstavlja grubo kršenje međunarodnog prava, te da je izazvao ogromnu patnju za narod Ukrajine, da podriva evropsku i globalnu sigurnost i stabilnost i da je odgovoran je za poskupljenja koja pogađaju najugroženije u društvu, uključujući i Bosnu i Hercegovinu".

U saopštenju se istaklo da su najviši zvaničnici EU naglasili da je Bosni i Hercegovini mjesto u Evropskoj uniji, dodavši da se od Bosne i Hercegovine na njenom evropskom putu očekuje da se uskladi s politikom EU, uključujući sve odluke o Zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici EU.

“U trenutku dok Rusija vodi svoj agresorski rat protiv Ukrajine, niti jedna vlada, na bilo kojem nivou, ne bi trebala proširivati saradnju s Rusijom”, rečeno je za N1 iz Ureda za odnose sa javnošću Američke ambasade u BiH na upit o Dodikovom odlasku u Moskvu.

Dodaju da je Dodikova odluka da se sastane sa Putinom “kratkovidna” i ne služi interesima građana Republike Srpske.

“Odluka predsjednika Dodika da se sastane sa Putinom dok se Rusija oglušava o osnovne zakone međunarodnog poretka, kao i njegova odluka da oda počast Putinu ranije ove godine, kratkovida je i ne služi interesima građana Republike Srpske“.

Još su kazali da put u sigurnu budućnost vodi preko Brisela, a ne Moskve.

“Put u demokratsku, prosperitetnu i sigurnu budućnost koju žele svi građani Bosne i Hercegovine, uključujući i stanovnike Republike Srpske, vodi preko Brisela, a ne Moskve. Skretanje predsjednika Dodika s ovog puta kontraproduktivno je i štetno”

Iz Stejt departmenta su u reagovanju na sastanak Putina i Dodika poručili da "nijedna vlada, ni na kom nivou, ne bi trebalo da u ovom trenutku proširuje saradnju sa Rusijom".

"Odluka predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da se sastane s Vladimirom Putinom , dok Rusija u isto vrijeme otvoreno krši osnove i zakone međunardonog poretka, kao i Dodikova odluka da odlikuje Putina ranije - su kratkovidi potezi koji ne služe interesima gradjana Republike Srpske. Staza koja vodi demokratskoj, prosperitetnoj i bezbjednoj budućnosti, što svi građani BiH žele, uključujući stanovnike Republike Srpske, prolazi kroz Brisel, a ne kroz Moskvu. S toga smatramo Dodikov put kontraproduktivnim i nadasve štetnim" naveli su iz Stejt departmenta, prenio je Glas Amerike.

I zaista, šta predstavlja Dodikov put u Rusiju? Nakon njega, u Rusiju se uputio i Predsjendik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić. Dakle već dva visoka zvaničnika Republike Srpske ove su godine apsolvirali službeno putovanje, a da nije potpuno jasno kakve koristi građani Republike Srpske imaju od toga. Cijena gasa se nije morala dogovarati uživo u Moskvi, to su već uhodane šeme poslovanja. Ako je u pitanju zaista „mali ruski kredit“ kako je to rekao opozicioni Nebojša Vukanović, onda smo tu ostali praznih ruku. Kredit niko nije zvanično pomenuo.

Je li politika Milorada Dodika zaista prst u oku zapadu ili se radi o interesnom službenom putovanju, koji bi trebao da amortizuje brojne „prozapadne“ zakone koji se usvajaju u Savjetu ministara BiH? Podsjetimo, Dodik je više puta putovao u Moskvu ali uoči izbora, da bi se stekla kakva-takva slika o podršci Rusije Miloradu Dodiku i njegovom SNSD-u.

Kakav je zapravo interes Rusije u Bosni i Hercegovini?

Bivši ambasador BiH u Francuskoj Slobodan Šoja kaže za BUKU da iz neutralnog ugla posmatranja ne vidi nikakav problem odlaska u Moskvu predsjednika Republike Srpske jer argument da se ne treba posjećivati predsjednik države koja je agresor ne vrijedi ni jednog groša.

"Koliko je velikih sila koje danas zahtijevaju da se ne smije putovati u posjetu Putinu napravilo pustoš kroz agresije po svijetu posljednjih decenija, napravivši još veću štetu u svakom smislu? Možda je Dodik i htio provoditi inat politiku i zabosti prst u oko Evropi, ali grešna Evropa to ne treba tako teško doživjeti, naročito ako se zna da je Dodik u globalnom smislu politički nemoćni patuljak" kaže Šoja

Šoja kaže da je mnogo važnije pitanje šta mi imamo od posjete, odnosno ko ima koristi od nje.

"Osim Rusa koji imaju njima skoro nebitni gram koristi, korist mogu imati samo Dodik i njegova partija. Privilegovani odnosi sa Vladimirom Putinom ipak i dalje dižu rejting kod Srba. I to je sve, mada ni to nije malo. Ne sumnjam da je Dodik razočaran, iako to neće nikad priznati, što svoju odanost Rusiji nikad nije krunisao nekim kreditom, ali ko mu je kriv što traži na pogrešnom mjestu" smatra sagovornik BUKE.

Kako tvrdi, velike sile na zapadu političare kupuju novcem, a na istoku slikanjem s njima.

"Pa čak i kad se slikaju ne uslikaju sve! Decembra 2020. niste mogli vidjeti kako se Lavrov fotografiše sa ikonom, a ni juče nismo vidjeli, ili bar ja nisam vidio, ceremoniju u kojoj Dodik uručuje Putinu orden. Uprkos neviđenoj želji uručioca da se to ovjekovječi za nadolazeće izborne kampanje. Rusima nije stalo ni do ikone ni do ordena, ali veliki znaju mjeru i u kurtoaziji pa su to primili diskretno i daleko od kamera" ističe on.

On kaže da ruski interes minimalan i vrlo jednostavan.

"Stalo im prije svega da drže Bosnu i Hercegovinu dalje od NATO i to dosad uspješno rade. Drugo što Rusiju zanima je učešće njenih kompanija u našem ekonomskom životu. To je njima sasvim dovoljno, a sve ostalo, naročito naša ljubav i naša mržnja nisu im bitne. Pretjereni izlivi mržnje prema Rusiji koja je kod nas svaki dan dublja i jača u jednom dijelu zemlje, Ruse savršeno ne dodiruje niti uzbuđuje, jednako kao i pretjerani izlivi ljubavi i odanosti u drugom dijelu zemlje. Rusija je super sila i sa njom niko od malih ne može biti na istoj ravni. Za Rusiju ćemo lako, ona će preživjeti naše svakojake izlive, ali naša ekstremna ljubav i mržnja prema Rusiji samo nas dijeli i rastače. Ruse neće ni okrznuti, a nas će uništiti" kaže Šoja za BUKU.

Sagovornik BUKE kaže da, generalno gledano, ni od Rusa čiji je, kako kaže, uticaj u Bosni i Hercegovini minoran i krajnje ograničen, premda ga mi nerealno precjenjujemo i smatramo malignim, ni od Zapada čiji je uticaj potpun i neuporedivo veći od ruskog, nas glava nikad neće zaboljeti.

"Zaboljeće nas samo onda kad sami sebi pripremamo svakodnevno glavobolje. Niko nam sa strane ne treba da sami sebi zagorčavamo i otežavamo život. Mi smo sami presposobni da to uradimo, a to decenijama i radimo kriveći uvijek nekog vani za sve izlive naših ludosti" zaključuje Šoja za BUKU.