<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Roman Perl: Glavni problem modernog novinarstva je podjela na “nas” i “njih”

15. juni 2024, 10:52

Roman Perl je novinar. Rusku Federaciju napustio je uz agresiju na Ukrajinu, kada je proglašen stranim agentom. Ove godine, 8. juna, Republika Srbija zabranila mu je boravak

„Vjerujem da je zabrana ulaska u Srbiju povezana s mojim prethodnim radom. Prije godinu dana snimao sam dokumentarac u Beogradu. Jedan od subjekata, Dejan Novaković, razvio je ukrajinsku zastavu na ruskom veleposlanstvu. No, tada smo izbrisali sve snimke koje su se ticale žandarmerije. I policija nas je na kraju pustila bez ikakvih optužbi. Dakle, nije bilo zakonskih osnova da mi se zabrani ulazak. Osim toga, ovaj put sam putovao isključivo turistički. Moj posjet ni na koji način nije bio vezan uz politiku ili novinarstvo“ – kaže Perl u razgovoru za BUKA magazin.

Kako ste se osjećali kada Vas je Ruska Federacija proglasila stranim agentom?

Proglašen sam stranim agentom u Rusiji u jesen 2021. Tada su taj status najčešće dobivali istraživački novinari i kolege koji su pravili iskrena izvješća iz regija. Snimao sam dokumentarne filmove o užasnom stanju ruralne Rusije. Iz Ministarstva pravosuđa nisu naveli tačne razloge, samo su naveli da sam navodno pod stranim uticajem. Rusiju sam napustio u februaru 2022. godine, prije rata.

Sada živite u Izraelu. Kakav je ambijent za novinare?

U Izraelu postoji sloboda govora, a novinarima ne prijeti ništa osim tužbi nezadovoljnih političara. No, neovisno pravosuđe štiti savjesne novinare od neutemeljenih tužbi. Naravno, trenutno je u tijeku rat. Neka područja Izraela mogu biti nesigurna. Moja porodica i ja živjeli smo dvije godine u prekrasnom mjestu blizu granice s Libanonom, ali smo se morali preseliti zbog granatiranja.

Šta je ključni problem novinarstva danas?

Glavni problem modernog novinarstva je podjela na “nas” i “njih”. Vlasti u nekoliko zemalja više ne prihvataju neutralnost. Ako objavite mišljenja njihovih protivnika, i sami postajete protivnik. No, zadaća novinara je prikupljanje informacija i mišljenja sa svih strana bilo kojeg sukoba. Iskreno, nisam specijaliziran za političke krize. Posljednjih godina moj je rad bio usmjeren na uticaj tih kriza, a ne na same krize.