Neven Anđelić: Nakon ovih sankcija Milorad Dodik će ući u udžbenike diplomatije kao primjer kako ne treba

Neven Anđelić, stručnjak za međunarodne odnose iz Londona govorio je za BUKU o sankcijama Velike Britanije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović.

12. april 2022, 1:56

On kaže da ove sankcije neće direktno pogoditi Republiku Srpsku ili njene građane već je usmjerena prema pojedincima, ali sigurno da će uzdrmati finansijsku osnovicu i moč ljudi u okruženju Dodika i Cvijanović.

Anđelić navodi da na prvi pogled ove sankcije mogu izgledati kao simbolički čin.

“Međutim, ako sagledamo to malo bolje to može značiti da svako ko je povezan sa jednim od to dvoje vodećih političara u RS i BiH će razmisliti dobro da li će ući u neke poslovne ili neke druge aranžmane sa tim ličnostima. To konsekventno znači da će firme koje mogu imati neki poslovni odnos sa kompanijama iz Velike Britanije neće više imati odnos sa ljudima koji imaju bliske kontakte sa ovo dvoje političara. To odmah podriva osnovicu poslovanja svakoga ko je povezan sa njima, a samim ti će se pokušati umanjiti njihova politička moć”, rekao je Anđelić za BUKU.

Na pitanje koliko ove sankcije su posljedica rata u Ukrajini i odnosa Dodika sa Vladimirom Putinom kaže da svako ko je imalo neke kontakte sa predsjednikom Rusije i tamošnjim zvaničnicima je pod lupom zapada i njihovih obavještajnih službi.

“To se dešava čak i na nižem, zabavnom nivou da zapadne zvijezde koje su učestalo posjećivale Moskvu sada sve sa izuzetkom Stivena Sigala se na neki način distanciraju. To se otprilike očekuje in a političkom nivou od političara koji su bili u sličnom odnosu”, kaže Anđelić.

On navodi da u BiH nema uslova za pogoršanje bezbjednosne situacije kao što je to bilo devedesetih, ali da predstavnici EU i ostali međunarodni zvaničnici poučeni iskustvima iz tog perioda sada pokušavaju na vrijeme reagovati i onemogućiti bilo kakvo stvaranje nestabilnosti.

“Ovdje država fnkcioniše, kakava god da je. Nestašica nema, porez se redovno plaća, nema nasilnog provaljivanja u tuđu imovinu. Potom, ne postoje incidentne situacije na etničkim osnovama i stoga bih optimistično gledao na ova dešavanja što se tiče bezbjednosnog stanja u BiH”, kaže naš sagovornik.

Anđelić kaže da politika uvođenja sankcija gleda na dugi rok i ove sankcije imaju za cilj promjenu političke klime i stvaranje uslova za promjenu vlasti.

“Ipak, u prošlosti uvijek su se u ovakvim situacijama, ne samo što se tiče srpske etnije je dolazilo do homogenizacije. Dobrom retorikom, izbornom taktikom ti nacionalistički strojevi su osiguravali svoj reizbor.”

On navodi da je BiH u ozbiljnoj krizi od ljeta prošle godine i da dio te krize predstavlja i nova osoba na čelu OHR-a Kristijan Šmit koju Milorad Dodik ne priznaje kao takvu.

Zbog toga postoje i ozbiljni problemi kako se on može nametnuti u toj ulozi.

“Tu postoje i problem unutar Vijeća za implementaciju mira. U svemu tome dolazimo do momenta u kojem će se morati presjeći ili ovako ili onako. Mislim da domaći predstavnici moraju doći do dogovora i kompromisa. Taj novi dogovor mora da oslikava da je svako jednak u BiH. Visoki predstavnik može imati ulogu da to pospješi”, kaže Anđelić.

On se osvrnuo i na reakciju Milorada Dodika nakon što je saznao za sankcije Velike Britanije.

“Mislim da će Milorad Dodik ući u udžbenike diplomatije i da će se studirati kako ne treba, šta je pogrešno, kao jedan primjer koji ne priliči ni u običnoj komunikaciji. Ovo je jedan drušveni slučaj koji je teško uporediv bilo gdje u svijetu. Ne pada mi na pamet niko takav. Očito je ova odluka pogodila njega i ne bi tako reagovao da mu je zaista svejedno i reakcija bi bila drugačija. Vrlo je ozbilja stvorena situacija i pitanje je kako reagovati osim verbalno i neprilično”, rekao je Anđelić i dodao da se nakon proširenja američkih sankcija više se ne može govoriti o etničkoj isključivosti političara na koje se cilja, te smatra da će i Britanci, kao in eke zemlje EU potencijalno uvesti sankcije pojedincima u BiH.

Pogledajte cijeli razgovor: