<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Mandatar za sastav Vlade Kantona Sarajevo, Nihad Uk: Do kraja godine ćemo se voziti novim tramvajima, novom prugom

Insistirat ću da Vlada Kantona Sarajevo koju budem predvodio postupa onako kako kaže struka.

03. mart 2023, 4:23

Mjesecima su trajale konsultacije oko izbora kandidata za premijera Kantona Sarajevo nakon što je Edin Forto predložen, a zatim i imenovan, za ministra u Savjetu ministra. Ime mandatara za sastav nove Vlade Kantona Sarajevo saopšteno je prije 10 dana. Nihad Uk, generalni sekretar Naše stranke dobio je povjerenje stranke i koalicionih partnera da formira novu vladu Kantona Sarajevo koja bi trebalo da bude imenovana u narednih 20 dana. U intervjuu za BUKU Uk nije htio govoriti o imenima ministara, ali je rekao da će u vladi koju će predvoditi činiti mnoga stara imena. Mandtar za sastav Vlade KS govorio je i o nekim od najbitnijih projekata, subvencijama za mlade, kvaliteti zraka, te drugim temama.

BUKA: Rekli ste da ste dugo razmišljali da li prihvatiti mjesto kantonalnog premijera, na kraju ipak jeste. Šta je presudilo i zbog čega ste se dvoumili?

Bilo bi neodgovorno prihvatiti bilo koju, a posebno ovako značajnu funkciju za život građana i građanki, bez dvoumljenja, dugog razmišljanja i brojnih konsultacija. Presudilo je više stvari. Želim pokazati svojoj generaciji da je vrijeme da preuzmemo odgovornost, kao što to rade naši vršnjaci u Evropi. Želim nastaviti raditi dobar posao koji smo započeli krajem 2018. godine. I, meni najznačajnije, želim da moja kćerka Una odrasta u boljem, sigurnijem i čišćem Sarajevu.

BUKA: Jeste li već napravili spisak svojih saradnika, odabrali ministre/ice, ako da, možete li nam otkriti neka imena?

Od imena je puno bitnije šta će te osobe raditi. Trenutno finaliziramo program koji će biti okosnica našeg djelovanja. Nadam se da će veliki broj ministara i ministrica nastaviti raditi dobar posao koji su radili u proteklom periodu. Sve će biti poznato veoma brzo.

BUKA: Šta će biti u fokusu Vašeg rada, koju to snagu, energiju donosite u izvršnu vlast u Kantonu Sarajevo?

Ako se može sažeti u jednu rečenicu, to bi bilo povećanje kvalitete života građanki i građana Kantona Sarajevo. Želja mi je da nakon okončanja mandata građanke i građani osjete da im je kvaliteta života i društveni sadržaj bolji nego što je to bio prije.

BUKA: Je li rano govoriti o tome kada će biti gotova rekonstrukcija tramvajske pruge u Sarajevu, kada ćemo konačno dobiti nove tramvaje, te dokle se stiglo sa Vašom inicijativom da Sarajevo dobije noćni prevoz?

Rekonstrukcija tramvajske pruge sigurno je jedan od najznačajnijih saobraćajnih projekata u Kantonu Sarajevo u proteklih 30 godina, i bit će završen u roku. Do kraja godine ćemo se voziti u novim tramvajima, novom prugom. Kako su novi trolejbusi bili predmet osporavanja, pa su stigli i danas su na usluzi građanima i građankama, tako će i tramvaji. Očekujem da ćemo se uskoro voziti i noćnim prevozom, nadležno ministarstvo treba donijeti odluku o uspostavi ove linije.

BUKA: Tehnološki park, peletara... to su projekti koji su najavljivani, a nisu nikada realizovani i to je ono što stranci iz koje dolazite zamjeraju politički oponenti. Zašto je sve ovo ostalo samo na obećanju i hoćete li Vi završiti najavljene projekte?

Naša stranka je prvi put ušla u vlast krajem 2018. godine na osnovu konkretnog programa koji smo potpisali sa partnerima. Sva relevantna istraživanja kažu da je ta vlada, koju je predvodila Naša stranka, ispunila najviše obećanja od svih vlada u BiH. To je dovoljan dokaz da završavamo projekte, tako ćemo i nastaviti raditi.

BUKA: Dok ste bili gradski vijećnik govorili ste kako vijećnike tadašnje četvorke stalno zovu i pokušavaju potkupiti. Radi li se to danas u Skupštini Kantona Sarajevo i mislite li da takvim aktivnostima može doći do promjene skupštinske većine, zatim i do smjene Vlade?

Iskreno da kažem nisam čuo da je bilo takvih pokušaja u periodu od konstituisanja Skupštine Kantona Sarajevo, što ne znači da nije bilo. Davno su shvatili da smo mi u Našoj stranci tvrd orah i da je gubljenje vremena sa nama trgovati na taj način. Vjerujem u snagu Trojke i ne mislim da će doći do promjene skupštinske većine, barem ne na ovaj nečastan način. Stranka za BiH bi također trebala biti partner u novoj Vladi što znači da ćemo kao Vlada imati komotnu podršku iz skupštinskih klupa.

BUKA: Znam da je to težak posao i često zavisi od geografskih obilježja nekog prostora, ali imate li Vi prijedlog za unaprjeđenje kvaliteta zraka u Sarajevu koji je često najlošiji na svijetu?

Insistirat ću da Vlada Kantona Sarajevo koju budem predvodio postupa onako kako kaže struka. Višeslojan je ovaj problem, za čije izlječenje treba strpljenje i maksimalna posvećenost. Ovo drugo, siguran sam da će biti odlika ove Vlade. Vlada koju je predvodio Edin Forto započela je značajne projekte na ovom polju koje ćemo nastaviti, ali i nadograditi novim rješenjima. Iskreno se nadam da ćemo u ovom mandatu krenuti i sa povećanjem energetske efikasnosti objekata koji čekaju na obnovu, na “utopljavanje” kako to kolokvijalno zovemo, da ćemo nastaviti sa zamjenom kotlova i kućnih ložišta koja također direktno utiču na kvalitetu zraka u Sarajevu. Kontinuirano unapređenje javnog gradskog saobraćaja i potenciranje njegovog masovnijeg korištenja i, ništa manje važno, pošumljavanje na kojem se već dosta uradilo i u posljednjoj godini.

Sarajevu je potrebno više pješačkih zona, parkovskih i zelenih površina dostupnih građanima i građankama. Sve što je dobro Ljubljani, dobro je i Sarajevu, zdrav i čist grad moj je prioritet.

BUKA: U KS i dalje imamo nekoliko institucija kulture čije finansiranje nije riješeno pa smo imali krize u radu tih institucija poput, recimo, Muzeja književnosti koji čuva rukopise Iva Andrića, Meše Selimovića, hoćete li pokušati naći rješenje za rad i finansiranje ovih udruženja?

Borba za ove institucije je patriotizam, nastavit ćemo našu borbu za rješavanje problema sedam institucija kulture. Na tragu smo rješenja za finansiranje ovih institucija, baš onako kako smo u prethodnom periodu riješili finansiranje Zemaljskog muzeja.

BUKA: Mnogi građani u Kantonu Sarajevu su nevidljivi i ne ostvaruju brojna prava. Recimo radio sam priču sa desetinama romskih porodica koje nemaju pristup vodi, kanalizacionom sistemu, električnoj energiji. Oni ne mogu biti priključeni na elektro, vodo i kanalizacione mreže jer uglavnom žive u ilegalnim objektima. Mislite li se baviti rješavanjem ovog problema i generalno problemima manjina, a prije svega Roma?

Nisam dovoljno upoznat s ovim problemom da bih mogao komentarisati, ali mogu reći da ću se sigurno baviti problemima manjina, kao i problemima koje imaju Romi u Kantonu Sarajevo.

BUKA: Mlada ste osoba, pretpostaviću da imate razumijevanja onda prema mladima. Mnogima od njih s rastom cijena nakon inflacije biće nemoguće da riješe stambeno pitanje jer su cijene kvadrata strahovito porasle. Ranije je Vlada KS subvencionirala kupovinu stanova sa 10.000 KM. Postoji li opcija da se poveća ta subvencija?

Bit ću do kraja iskren, neće doći do povećanja subvencije za kupovinu stana. Međutim, to nije jedino što možemo uraditi kako bismo mladima olakšali kupovinu stana.

U prošlom sazivu Skupštine Kantona Sarajevo kolega Vibor Hadžić predložio je da osobe do 38 godina budu oslobođene plaćanja poreza za 45 kvadrata stana kada prvi put kupuju stan. To se odnosi na prvog člana domaćinstva, a na svakog narednog se broj kvadrata povećava za 15. Kolegica Vildana Bešlija tražila je da ovi uslovi važe i za vanbračne, ne samo bračne partnere. Ove izmjene propisa su trenutno u procesu.

Moramo, pored subvencija, posmatrati i druge faktore koji utječu na tržište nekretnina, posebno u Kantonu Sarajevo. Sigurno je da treba razmotriti oporezivanje nerezidencijalnih nekretnina, što bi vjerovatno utjecalo na cijene stanova koje su trenutno nerazumno visoke.

BUKA: Da li će iz budžeta Vlade KS i ove godine biti dodijeljena sredstva za organizaciju, odnosno finansiranje osiguranja povorke ponosa?

Uradit ću sve što mogu da osiguram sigurnost svih mirnih protesta građanki i građana.

KOMENTARI