<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Elena Koposova za BUKU: Ne znam kako sam postala bezbjednosna prijetnja za Srbiju

Koposova je 28.9.2023. godine podnijela zahtjev za nastanjenje u Republici Srbiji. Rješenjem izdatim 15. januara ove godine njen zahtjev za nastanjene u Srbiji je odbijen jer predstavlja prijetnju za bezbjednost.

05. februar 2024, 9:15

Elena Koposova je prevoditeljica. U Srbiju je došla 2018. godine sa suprugom Jevgenijem i sinovima Mihailom i Đorđem. Djeca su bila sretna jer su lako našli društvo. Mihailo (14) je nastavio osnovno obrazovanje, a Đorđe (6) se uključio u predškolsko vaspitanje.

Koposova je 28.9.2023. godine podnijela zahtjev za nastanjenje u Republici Srbiji. Rješenjem izdatim 15. januara ove godine njen zahtjev za nastanjene u Srbiji je odbijen jer predstavlja prijetnju za bezbjednost.

“Sve je bilo blizu toga da se skrasimo, nakon putovanja koje je trajalo dve godine. Planirali smo da ostanemo da živimo u Srbiji. Pronašli smo kuću u izgradnji koju smo kupili 2019. godine, a kupovinu je pokrila prodaja nekretnine u Ruskoj Federaciji. Počeli smo radove na dovršavanju gradnje i adaptaciji kuće u nameri da izradimo apartmane koje ćemo izdavati” – kaže Koposova za BUKU. 

“Izgleda da hoće da izađem iz Srbije i vratim se, ponovo započnem proces legalizacije boravka. Moguće je da ću izaći i da onda neću moći da se vratim u Srbiju ni privremeno, nego da ću morati podnositi zahtjev za spajanje s porodicom” – kaže Koposova.

Porodica Elene Koposove čekala je odgovor na zahtjev za privremeni boravak duže od četiri mjeseca. Koposova je danas u strahu da će njena porodica biti asocirana takođe kao prijetnja za bezbjednost, opet na osnovu tajnih podataka bezbjednosne službe.

“Advokati mi kažu da na osnovu dosadašnjeg iskustva postoji mogućnost da od moje žalbe ne bude ništa, da nadležne institucije neće učiniti ništa da usvoje moj zahtev. Mogu tražiti da mi objasne kako sam postala bezbednosna prijetnja, a oni se mogu pozvati na tajnost takvih podataka” – kaže Koposova.

Srbija je bila jedina opcija u ovoj regiji za Elenu Koposovu i njenu porodicu.

“Nijedna zemlja u regionu ne daje osnove za privremeni boravak koje daje Srbija. Druge zemlje omogućuju prijavu boravka na osnovu preduzetničke delatnosti, a suprug i ja tu djelatnost nemamo u drugim zemljama. Nemam mogućnost da u roku od 30 dana koliko imam vremena da napustim Srbiju pokrenemo privremenu preduzetničku delatnost. Čak i da smo u mogućnosti da kupimo nekretninu u regiji, ne bismo dobili mogućnost da se trajno nastanimo i dobijemo državljanstvo po osnovu vlasništva nad nekretninom niti u jednoj zemlji regije” – priča Koposova.

Koposova je jedna od potpisnica otvorenog pisma Ruskog demokratskog društva objavljenog u martu 2022. godine protiv diktature Vladimira Putina i protiv rata u Ukrajini, kao najava antiratnog skupa 6. marta 2022. godine na Trgu Republike.

“Ne znam zašto bi sada to pismo bilo razlog zbog kojeg sam bezbednosna pretnja, kada je to bilo pre mog prethodnog zahteva za privremeni boravak” – zaključuje Koposova.