<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Region

Dejan Atanacković za BUKU: Ne može se povući linija razdvajanja između države i organizovanog kriminala

“Nije se stvorio homogeni pokret koji bi bio u stanju da identifikuje probleme društva u širem smislu, i to upravo u nedostatku mehanizama za suprotstavljanje populizmu” – misli Dejan Atanacković.

11. maj 2023, 1:46

Dejan Atanacković (Beograd, 1969.) je likovni umjetnik, pisac, univerzitetski predavač u polju vizuelnih umjetnosti i kulture na studijskim programima u Firenci i Sieni. U posljednjih nekoliko godina vodi radionice bazirane na razgovoru studenata i pacijenata psihijatrije. Odbornik je u Skupštini Grada Beograda.

U razgovoru za BUKA magazin Atanacković kaže da bi priznavanje Kosova bilo terapijski čin za Srbiju.

“Srpsko društvo trebalo bi, pre svega u sopstvenom interesu, da priznanjem Kosova napravi definitivan rez sa kriminalnom politikom sopstvene države devedesetih, a mi već sada i te kako imamo uvid u to šta se dešava kada se taj rez ne napravi” – kaže Atanacković.

Pojedine opozicione stranke u Srbiji rado bi organizovale referendum o francusko-njemačkom prijedlogu kao uslovu za nastavak dijaloga Srbije i Kosova. Vi niste zagovornik te ideje. Koji je Vaš stav o ovom pitanju?

Kosovo je tabu tema s kojom se najveći broj građana Srbije naprosto ne može objektivno i temeljno suočiti jer za to nema osnovnih medijskih, te samim tim kulturnih i političkih, preduslova, ali mislim da, nažalost, malo koga ima trenutno na političkoj sceni Srbije kome suštinski ne odgovara medijski, faktički, moralni mrak kada je Kosovo u pitanju. Nekima to odgovara jer imaju koristi od kriminala, nekima jer tu temu eksploatišu populistički, a nekima odgovara jer o toj temi mogu dosta komotno da ćute. Te tri grupe zapravo čine ogromnu većinu političke scene današnje Srbije, a koja, kad je Kosovo u pitanju, živi od održavanja privida.

I taj referendum je deo politike privida i sasvim je nevažno da li on u ovom trenutku dolazi iz ambijenta vlasti ili opozicije. Iako se on formalno suprotstavlja vladajućoj politici, on predstavlja jedan koristan kontinuitet sa tom politikom koja je temeljno antievropska i antizapadna. I pokretači referenduma računaju na antievropsku Srbiju. Reč je pritom o protivljenju, ne francusko-nemačkom planu, već bilo kakvom planu, od strane onih koji, baš kao i naprednjački režim, nikakav plan niti politiku po tom pitanju nemaju, i koji bi najradije Kosovo držali, kao i do sada, u statusu večito upotrebljive emotivne ucene i populističke prljavštine. Ne zanima njih stanovnik Severne Mitrovice kome će, ako ne stavi kosovske tablice, Priština da oduzme auto, a ako ih stavi, Beograd da mu auto spali.

Ne kažem da su svi svesno u tome, verujem da se tu okupilo i dosta iskrenih ljudi, koji su i sami naprosto zbunjeni, ali kada promovišete takve ideje, i to u ulozi nekakvih narodnih poslanika, nemate pravo da budete u tom pogledu zbunjeni. Morate, ako već nastupate sa zahtevom da se jedan plan odbije, da ponudite svoj plan, da iznesete svoju viziju odnosa Srbije i Kosova, kratkoročno, dugoročno, trajno.

Morate, u krajnjoj liniji, da kažete šta je izlaz iz tog nadrealnog stanja u kome u Ustavu jedne zemlje stoji da joj pripada deo teritorije koji je pre dvadeset i više godina izgubila u ratu.

Može li politička scena Srbije doživjeti preporod bez jasnog i nedvosmislenog priznanja nezavisnosti Kosova?

Ne samo politička scena, već društvo u celini, nastaviće da se bezizlazno vrti u krug, sve dok se ne sagleda realnost u kojoj živimo. Jedna od činjenica te realnosti je da je Kosovo već dve decenije faktički nezavisna država koja je svoju nezavisnost stekla najpre vojnim porazom Srbije, odnosno tadašnje Jugoslavije, a potom nizom bilateralnih sporazuma čiji je Srbija potpisnik, pa i učešćem Srba sa Kosova u institucijama i u Vladi te države.

Ali ja ne mislim da je sam čin priznanja tu najrelevantniji, naprotiv. Sve ovo vreme zastupam stav da bi, zapravo, katastrofalno bilo da Srbija prizna Kosovo na jedan beslovesan i iznuđen način, kao još jedan od Vučićevih prljavih poslova. Nažalost, u ovom trenutku sve vodi ka tome. Jako bi loše bilo za budućnost ovog društva da u potpunosti izostane suočavanje sa realnim uzrocima gubitka teritorije Kosova. Time bi Srbija ostala gubitnik, ne samo tih sramnih ratova, već i sopstvenog političkog kukavičluka i slepila. To je ulog u antievropsku i antizapadnu Srbiju, frustriranu, koja vidi sebe kao večitu žrtvu, kojoj će, kao i sada, uvek neko drugi biti kriv za sve gluposti koje je sama počinila.

Srpsko društvo trebalo bi, pre svega u sopstvenom interesu, da priznanjem Kosova napravi definitivan rez sa kriminalnom politikom sopstvene države devedesetih, a mi već sada i te kako imamo uvid u to šta se dešava kada se taj rez ne napravi. Priznanje Kosova, ili kako se to formalno naziva - uzajamno priznanje, moglo bi i moralo da bude jedan odgovoran, pa i terapijski čin, koristan, pre svega za Srbiju i srpsko društvo, kao i za Srbe na Kosovu, čija prava i interese može da zastupa samo država koja je i sama raskrstila sa populizmom i kriminalom.

Koji su najveći problemi društvenih gibanja i socijalnog aktiviteta u Srbiji?

Stižu saznanja o masakru u osnovnoj školi u Beogradu, stravičan, nezapamćen događaj.

Mi stalno govorimo da smo dotakli dno, a dna nigde, samo je mulj sve gušći i otrovniji. Iz tog mulja, ministar prosvete ukazuje na loš uticaj zapada. Mnogi građani, kako izgleda, takav stav rado prihvataju, iako ne verujem da bi znali da navedu neku zapadnu zemlju u kojoj se kriminal i nasilje svakodnevno promovišu na nacionalnim frekvencijama. Predsednik države potom drži konferenciju za štampu na kojoj direktno krši zakon, iznosi informacije o prihodima porodice dečaka koji je počinio zločin, čita dečakov psihijatrijski izveštaj, iznosi podatke koje nema pravo ni da zna, a kamoli da objavljuje javno.

Nikom sada na pada na pamet da ovu nesreću upotrebljava u političke svrhe (sem vrhovnog lešinara, naravno, koji ne propušta takve prilike), ali ovo je tako strašan pad da ne možemo da ne pogledamo oko sebe i ustanovimo da smo već godinama kolektivno izloženi jednoj nepodnošljivoj klimi nasilja, da smo svedoci organizovanih ubistava, sveopšteg kriminala, da se vrh države hvali da je iznad zakona, da su građani poniženi, ucenjeni, izloženi pretnjama, a uz to medijski mrcvareni glupošću, primitivizmom, sadističkim prikazivanjima obezglavljenih leševa i mašinama za mlevenje ljudskog mesa.

Moramo da stvari najhitnije stavimo u jasan kontekst. Ne smemo sebi da dozvolimo da postupak jednog trinaestogodišnjeg dečaka tretiramo kao nekakvo izolovano zlo koje se tek tako samo od sebe dogodilo, niti da to pravdamo nekakvim imitacijma tuđih modela. Modeli su svi ovde, ne treba nam niko da nam ih pribavlja sa strane.

Model je kriminalac iz rijalitija, model je ministar plagijator, model je ratni zločinac, model je gradonačelnik gangster, model je predsednik Republike koji gazi svaki smisao postojanja zakona i uređene države, koji svakodnevno, zajedno sa otetim institucijama, u koje je stavio svoje kriminalne kadrove, dokazuje da je u Srbiji zakon neka vrsta dekora.

Model je, naprosto, država u kojoj se ne može povući linija razdvajanja između države i organizovanog kriminala.

Sve dok se socijalni i politički aktivizam, i društvo u jednom širem smislu, ne odredi u svom odnosu prema celini problema, dok se ne sagleda totalitet ovog ludila, ništa se neće promeniti nabolje.

Da li se o „građanskoj državi“ može govoriti bez stega buržoaskog koncepta upravljanja društvenom svojinom, pogotovo prirodnim i prostornim resursima?

Daleko smo mi od buržoaskih koncepata, i bilo kakvih teorija, ovde su stvari vrlo proste, da ne kažem prostačke. Na vlasti je kriminalna grupa čija je svrha postojanja pljačka i čerupanje države, javne imovine i prirodnih resursa. Kako navijački huligan zamišlja državu, tako danas izgleda Srbija.

Mogu li se društvenim aktivitetom zaštititi prirodni i prostorni resursi i druga društvena svojina?

Pre dve godine, ekološki aktivizam uspeo je da podigne građane protiv režima i stekne izvesne političke, pa i ideološke obrise. Režim je identifikovan kao zagađivač, ne samo prirode već i društva, države, institucija, a korupcija kao osnovni element zagađenja, prvenstveni proizvođač otrovnih čestica. Ta energija ekološkog aktivizma je bila snažna, ali političko artikulisanje ekološkog aktivizma nije u potpunosti urodilo plodom. Nije se stvorio homogeni pokret koji bi bio u stanju da identifikuje probleme društva u širem smislu, i to upravo u nedostatku mehanizama za suprotstavljanje populizmu. Ispostavilo se, kao što je uostalom bilo i očekivano, da bavljenje ekologijom mora da obuhvati mnogo šire probleme, šire i od korupcije. Slika Ratka Mladića na zidu u centru Beograda je zagađenje koliko i tinjajuća deponija u Vinči. Ekološki aktivizam nije bio spreman da se s takvim činjenicama suoči, u strahu od gubljenja masovne podrške.

Ipak, uveren sam da je budućnost političkog otpora režimu, ako ovde nakon svega još ima nekakve budućnosti, u saradnji političkih stranaka i aktivističkih organizacija. Jedni drugima su neophodni, jer politika u ovim uslovima ne može a da ne bude aktivistička, a aktivizam bez političke platforme je čisto gubljenje vremena.

Šta mislite o srpskoj viziji „Otvorenog Balkana“?

Kada se kaže "srpska vizija", obično se, nažalost, misli na vizije Aleksandra Vučića. Njegove vizije od devedestih, pa nadalje, proizvele su samo smrt, zagađenje i korupciju.

Naravno da ne bi smelo da bude ničega spornog u povezivanju ekonomskom, kulturnom, država Balkana, naprotiv, i nije mi drago da budem prema svemu negativan, ali naprosto ne smemo sebi da dozvolimo, kao društvo, da verujemo u dobre namere Aleksandra Vučića i režima u Beogradu. Verovati bilo šta Aleksandru Vučiću je društveno neodgovorno, pa i naprosto glupo.

Srbija bi morala prvo, ili makar paralelno, da potpuno nedvosmisleno trasira svoj evropski put, da izgradi sebe kao normalno i kredibilno društvo, koje ima svoje razumljivo mesto u regionu i svetu, pa sa pozicija stabilne demokratije i jasno određenih spoljnopolitičkih prioriteta da gradi i podstiče regionalnu saradnju.

Ne verujem u "vizije" ovakve Srbije, jer to i nisu vizije Srbije. I zašto bi bilo ko u njih verovao, sem neke druge stabilokratske, autokratske, partitokratske imitacije države nalik na Srbiju?

Ovakva Srbija je korisna samo za pranje para i plasiranje prljavih tehnologija. Ne treba ni građanima ovakva Srbija, zato 40-50 hiljada ljudi godišnje ode odavde. Evo, danas mi jako bliski prijatelji javljaju da odlaze.

Ovakva Srbija je pretnja, a ne partner.

Kakav je Vaš stav o politici koju Srbija vodi prema Bosni i Hercegovini?

Proizvodnja opšteg osećanja ugroženosti, pa i realno ugrožavanje je princip po kome naprednjačka vlast deluje, uz neizostavnu podršku Srpske pravoslavne crkve, koja je aktivni učesnik u pokušajima destabilizacije, kako BiH, tako i Crne Gore. Načelno, Srbija podržava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, da bi se dodvorila Zapadu, ali ne osporava i ne osuđuje Dodikov otvoreni i proruski secesionizam.

Jasno je da potpuno izostaje i najmanja namera da se zamisli jedini logičan suživot celog jugoslovenskog prostora, a to je u sklopu Evropske unije, što je i potvrda da Evropa ovoj današnjoj naprednjačkoj Srbiji uopšte nije nikakav realni spoljnopolitički prioritet.

Od trenutka kada su plasirane poruke o "srpskom svetu", a naravno i znatno pre, nijedna država u okruženju ne moze da se oseća u potpunosti bezbedno, kao što ni građani Srbije ne mogu da se osećaju bezbedno u ambijentu koji iznova formuliše poruke u stilu Ein Volk, Ein Fuhrer. U Srbiji je na vlasti režim koji ima sve odlike fašizma, koji predstavlja direktan kontinuitet sa ratnom politikom devedesetih, i koji u ovom trenutku ne proizvodi ratna razaranja samo zato što nema za to dovoljne kapacitete i geopolitičke uslove.

Ide li Srbija naprijed na putu integracija u Evropsku uniju ili nazaduje na tom putu?

Mislim da moj odgovor na to pitanje jasno proističe iz svega prethodnog.