Igor Crnadak za BUKU

"Ako Dodik ima 56 poslanika, SNSD će imati četiri, kraj priče. Ali.."

Sa šefom Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igorom Crnatkom razgovaramo o sutrašnjoj sjedici narodne skupštine Republike Srpske

30. novembar 2022, 1:51

Sutra će se na Prvoj posebnoj sjednici Narodne skuštine Republike Srpske odlučivati o sastavu budućeg Kluba Srba u Domu naroda Bosne i Hercegovine. U igri za sastav Kluba su sve tri opcije - SNSD sa svojim listama, opozicija sa svojim, te Pokret za državu sa svojom listom.

Opozicija iz Republike Srpske ima dovoljno za jednog kandidata, a "Pokretu za državu" nedostaje glasova za sigurnog delegata u Domu naroda Bosne i Hercegovine.

Sa šefom Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igorom Crnatkom razgovaramo o sutrašnjoj sjedici...

Gdine Crnadak, čini mi se kao nikad veći interes javnosti. Zbog čega je to tako?

Očigledno je javnost iu Republici Srpskoj i u Federaciji BiH svjesna da je period iza nas , te četiri godine, bio period maltretiranja i političkog držanja čitavog sistema kao taoca od strane SNSD-a zbog posjedovanja četiri delegata. Očigledno je to sve doprinijelo da se javnost probudi i da se na ovakav način pristupi ovom problemu. Ja očekujem da će Narodna skupština pokazati u cjelini pokazati jednu vrstu odgovornosti prema tome da sistem ne bude zakovan. Da ne bude zaključan i da ne bude sudbina svih dešavanja, svih zakona svih procedur au jednom mandatu u rukama jednog čovjeka i u rukama jedne stranke. Vrlo je bitno reći još jednom - da se jedan takav mehanizam nije dao u ruke SNSD-u i Dodiku, danas bi građani imali jednu stopu PDV-a, koja bi bila niža od aktuelne, danas bi građani u cijeloj BiH plaćali jeftinije gorivo jer bi akcize bile ukinute, danas bismo imali jedna pošteniji izborni zakon. Iz tih razloga vjerujem d aje došlo do ovolikog interesa javnosti.

Nekako u provm planu je sutrašnje glasanje "Pokreta za državu", oni tvrde da je veliki pritisak na njih od strane opozicije i od strane međunarodnog faktora, da se glasa za kandidate opozicije, međutim oni imaju svoje rincipe od kojih ne odustaju...Kako gledate na to?

Prije svega poštujem rezultat koji je "Pokret za državu" ostvario i razumijem nelagodu koju osjećaju jer su se okolnosti tako poklopile da je odgovornost na njima i kad se sva priča slegne, sutra prilikom glasanja, poslanici prije svega SDP-a će svojim glasanjem donijeti odluku da li SNSD dobija četiri delegata i ključeve od čitavog sistema na četiri godine ili će to biti jedna vrsta disperzije da niko ne može da bude toliko dominantan. Posebno je indikativno da grčevita borba SNSD-a da imaju 4, pokazuje da oni imaju namjeru da nastave u narednom mandatu da rade ono što su do sada a to je da budu apsolutni vladari svih mogućih procesa u zemlji i ja mislim da im se to ne treba dati u ruke. Isto to mislim da nijedna druga partija nikad to ne treba da ima. Ja bih bio i protiv toga da PDP ima četiri delegata, SDS, bilo ko. Niko ne treba da ima četiri delegata jer to bukvalno zatvara mogućnost bilo kakvog demokratskog dešavanja u periodu od četiri godine. Niti možete mijenjati eventualno Savjet ministara, niti možete djelovati na bilo kakav demoratski način kada su u pitanju zakoni ili neke inicijative. Jednostavno sa ta četiri glasa SNSD može sve u bilo kojem momentu, iz bilo kojeg razloga i bez bilo kakvog obrazloženja da zasutavi.

Gospodin Milorad Dodik je rekao da ima 56 poslanika na svojoj strani. Trenutno vladajuća koalicija ima 53. Iz "Pokreta za državu" kažu da to nisu oni i aludiraju na opoziciju. Je li u ovom času opozicioni blok jedinstven po pitanju glasanja sutra?

Prije svega ni Dodik ni SNSD nisu neko kome se može vjerovati. To su pokazali mnogo puta do sada. Ako SNSD ima 56 poslanika, SNSD će imati četiri, kraj priče. Ali ja mislim da nije tako i najbolje da sačekamo 24 časa pa ćemo znati ko je bio u pravu...