U Srbiji i Republici Srpskoj danas se obilježava Dan srpskog jedinstva

U Srbiji i Republici Srpskoj danas će, drugu godinu za redom, biti obilježen Dan srpskog jedinstva, slobode i pravde. Ovaj novi praznik provodi se radno, a  zastave su istaknute na javnim institucijama i preduzećima. 

BUKA portal / 15. Septembar 2021

Foto: Buka

 

Ideja o uspostavljanju zajedničkog praznika Srbije i Republike Srpske iznesena je u javnost nakon sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić sa rukovodstvom Republike Srpske u avgustu 2020. godine, da bi mjesec dana kasnije ona i ozvaničena. Praznik se simbolično proslavlja na dan kada se obilježava Proboj solunskog fronta.

U Banjaluci je juče tim povodom održana Svečana akademija.

Centralna proslava novog praznika u Beogradu će prema najavama biti održana na Savskom trgu, kod spomenika Stefanu Nemanji. Na tom skupu govoriće Aleksandar Vučić, Milorad Dodik i patrijarh Porfirije. Gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković, takođe je pozvan u Beograd na obilježavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, pišu mediji.

Parlamenti Srbije i Republike Srpske danas će usvojiti i Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma.

Inicijativa o usvajanju Zakona potekla je od srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Prijedlog predviđa širenje kruga subjekata koji su u obavezi da koriste ćiriličko pismo, kao i stimulativne mjere koje su usmjerene na privatni sektor, odnosno olakšice za one koji se odluče da u svom radu i poslovanju koriste ćiriličko pismo.


Povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, SNSD Banjaluka i koalicioni partneri organizovaće danas defile kroz Banjaluku.

Defile će krenuti od RTRS-a sa početkom u 15 časova.

 


Buka preporuka

Region

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.