Stevo Grabovac iz Banjaluke u najužem izboru za NIN-ovu nagradu

Najuži izbor

Maja Isović Dobrijević / 15. Januar 2020

Foto: BUKA

 

Književnik Stevo Grabovac u najužem je izboru za NIN-ovu nagradu za roma godine. Pored njega u najuđem izboru su Slobodan Tišma, Ana Vulković, Milenko Bodirogić i Saša ilić.

 

 

"Pa, rat je jedna velika kataklizma koja te obilježi za sav život. I ma koliko god ovo zvučalo pompezno, to je naprosto tako. Ostane taj ožiljak koji nikad neće izblijediti, a mi ga možemo prepoznati u tome što ćemo prije ili kasnije da se vratimo na tu temu rata, barem kad smo s ljudima s kojima smo odrasli jer mnoge naše zajedničke uspomene nas vežu baš za rat. Poslije rata ne možeš više svijet gledati kroz ružičaste naočare. Naprosto, nešto je zauvijek iskinuto iz tebe, mislim da to svako kroz koga je rat projurio treba sebi da prizna na vrijeme", rekao je Grabovac i intervjuu za BUKU.

Roman Steve Grabovca “Mulat albino komarac” svjedočanstvo je o jednoj izgubljenoj generaciji. Na samom početku, u djetinjstvu, ta generacija pred sobom kao da ima, bar se tako može činiti onima koji su u to vjerovali, neku budućnost, no umjesto toga, slijedi ratna apokalipsa, upropaštene tinejdžerske godine, a potom, kad dođe nekakav mir, slijedi život bez nade u postapokaliptičnom, postratnom, distopijskom društvu koje danas svi tako dobro poznajemo. “Mulat albino komarac” jedna je od mnogih pripovijesti o prošlosti koju bi najradije svi zaboravili. Radi se o izuzetno čitljivom, ali i tužnom štivu, pisanom iskrenim i jednostavnim jezikom, bez zadrške i bez ikakve naznake politiziranja. Stevo Grabovac napisao je roman koji će se čitati i dugo pamtiti - Bekim Sejranović

Stevo Grabovac je rođen 9. novembra 1978. u Slavonskom Brodu. Odrastao je i završio srednju školu u Bosanskom Brodu. Studirao je na Tehnološkom fakultetu u Banjaluci. Objavio je knjigu „Stanica nepostojećih vozova“ 2007. godine. Priče su mu objavljivane po raznim zajedničkim zbirkama. „Mulat albino komarac“ njegov je prvi roman. Živi i radi u Banjaluci.

Vezan tekst:

Stevo Grabovac u trci za NIN-ovu nagradu: Vrijeme je da se sterilnost devedesetih makne i ustupi mjesto novim imenima


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.