SJAJNA VIJEST: Poslije velike borbe sa sistemom Slavko Mršević iz Rudog je maturirao

Čestitamo na maturi.

Foto: FB, Bojan Bajić

Nakon duge i neizvjesne borbe Slavko Mršević, mladić s blagim oblikom autizma kojem dugo vremenainstitucije bukvalno nisu dozvoljavali da nastavi srednjoškolsko obrazovanje, jučer je maturirao.

Borba sa sistemom je uspjela, jer je Slavko uspio u svojoj borbi, ako i svi oni koji su ga poddržavali.

U ovoj borbi pomagao mu je njegov pravni zastupnik Bojan Bajić, sa čijeg FB profila i prenosimo fotografije sa mature.

Podsjetimo Slavko je mladić koji ima dijagnosticiran Aspergerov sindrom (visokofunkcionalni oblik poremećaja iz autističnog spektra) i koji je dospio u žižu javnosti kada se saznalo da mu je zbog ove dijagnoze onemogućen pristup Srednjoj saobraćajnoj tehničkoj školi (SŠC) u Rudom, koju je pohađao.

 

 

Slavko Mršević je upisan u prvi razred školske 2015/16. i ocjenjivan je do polugodišta a onda su neki od profesora prestali da mu upisuju ocjene s obrazloženjem da ometa nastavu.
 
Naredne školske godine uprava srednje škole nije mu dozvolila da pohađa nastavu u drugom razredu i od tada počinje dječakov hod po mukama.

Prema stručnim mišljenjima, Slavko je sposoban da se školuje redovnim putem, ali uz prilagođeni, inkluzivni nastavni plan i program. Umjesto toga, škola mu je zabranila da pohađa nastavu i odbila da prilagodi nastavni plan i program i metodologiju prijenosa gradiva, njegovim funkcionalnim sposobnostima i statusu.

 

 

 

Ovaj slučaj je krajem marta dobio i sudski epilog u Osnovnom sudu u Višegradu.

Sud je donio presudu po kojoj su Srednjoškolski centar Rudo i Ministarstvo prosvjete Republike Srpske prekršili zakon i prava autističnog dječaka Slavka Mrševića iz Rudog, te je naloženo njegovo vraćanje u školske klupe.

Slavku želimo svu sreću u daljnjem životu i borbama koje su pred njim.


Buka preporuka

Društvo

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.