OZREN PERDUV: Pitali smo je li normalno da se sudi ljudima koji traže pravdu

U Sarajevu je danas u zgradi Parlamenta održana dugo očekivana javna debata "Pravo na pravdu" na kojoj je govorio i specijalni izaslanik EU Reinhard Priebe.

Sara Velaga / 20. Novembar 2019

foto: BUKA

Debatu je otvorio nezavisni pravni stručnjak Europske unije Reinhard Priebe, a među prisutnima i učesnicima javne debate bili su članovi porodica, advokati, članovi neformalnih grupa, ali i predstavnici pravosuđa koji od Pribea očekuju mnogo. Među njima su bili i članovi grupe Pravda za Davida, koje je predstavljao Ozren Perduv, a osim njega bili su i Muriz i Arijana Memić koji traže pravdu za Dženana. 

Perduv je nakon debate za BUKU rekao kako su prezadovoljni, jer su najavljene promjene, ali i oštri izvještaji. U samom uvodu, Priebe je, kako navodi Perduv istaknuo kako je vrlo frustriran stanjem pravosuđa u BiH, jer mu se čini kao da sve isto kao i prije 20 godina. 

"Rekao je da nema gotovo nikakvog napretka u pravosuđu. Sam naziv „Pravo na pravdu „ dovoljno govori o čemu mi pričamo, da su nam teme i nakon 20 godina od rata i dalje iste. Priebe je naglasio da će njegov izvještaj  najvjerovatnije biti predstavljen u decembru u Briselu. Uprkos tome što se neće baviti pojedinačnim slučajevima,oni će itekako uticati na suštinu njegovog izvještaja. To nama daje nadu da će izvještaj imati konkretne zaključke i posljedice, navodi Perduv.

Dodaje kako su iz grupe Pravda za Davida istaknuli nekoliko stvari. Jedna od njih je bilo i pitanje panelistima da li je normalno da se sudi ljudima koji traže pravdu?

"Pričalo se i o uzbunjivačima, a mislim da ne postoji bolji primjer od nas samih koji već 600 dana tražimo pravdu. Protiv više od 200 ljudi pokrenuti su prekršajni postupci. Kao i protiv roditelja ubijenog momka. Posljedice trpe svi osim onih koji su krivi za to. Oni uživaju punu slobodu. Naše pitanje je bilo da li je to pravda?", ističe Perduv.

Osim toga, pitali su, kako navodi i vrlo konkretno pitanje predstavnika koji je radio na reformi pravosuđa u Portugalu da li je moguće da se tu desi ono što se desilo u Banjaluci prošle godine? Tada je održana konferencija u organizaciji policije na kojoj nije bilo tužioca. A nakon koje je ministar zvao tužioca da traži sprovođenje istrage.

"Dobili smo odgovor da sasvim sigurno ne bi moglo proći da ministar zove tužioca i od njega nešto traži. Dakle to je bio vrlo konkretan odgovor", navodi Perdvu.

Osim toga pitali su i šta će se desiti ukoliko se utvrdi disciplinska odgovornost tužioca Vreće, hoće li to imati posljedice po njegov rad odnosno nerad na predmetu Dragičević.

"To smo postavili pitanje zamjeniku disciplinskog tužioca. Nismo dobili neki konkretan odgovor. Tu je bio i Milan Tegeltija, koji je rekao da zavisi kako je taj postupajući tužilac dosad radio u samom predmetu. Na kraju se obraćao šef Evropske Unije u BiH koji je jasno i precizno rekao da uskoro slijede promjene u pravnom sistemu BiH. Iskreno se nadamo tome."

Kada je sudija Okružnog suda u Banjaluci, Milan Blagojević rekao da je VSTV lopovska institucija, uslijedila je žestoka reakcija Milana Tegeltije, koji je napustio prostoriju. Vratio se tek nakon što je Blagojević završio izlaganje.

Perduv navodi kako to dovoljno govori o Tegeltiji i njegovoj spremnosti da istrpi kritiku. 

Na samom kraju razgovora za BUKU, Perduv dodaje kako je veoma značajno što je njihov građanski aktivizam prepoznat od strane predstavnika Evropske Unije.

"Zahvalni smo i što su se građani konačno uključili. Gotovo otvoreno daju podršku porodicama i Dragičević i Memić. I čitava današnja atmosfera jasno ukazuje na to da će izvještaj biti vrlo žestok i da će povući, nama se čini, vrlo ozbiljne posljedice. A to su dakle promjene u pravosudnom sistemu i reforma VSTV-a."


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.