Ova država je objavila rat kladionicama i kockarnicama: “Ne regulišemo industriju tekstila, već sektor koji utiče na javno zdravlje”

Španski ministar za potrošnju Alberto Garson predstavio je plan koji ima za cilj da se smanji, pa čak i zabrani reklamiranje kladionica i kockarnica u zemlji, a sve kako bi se zaustavio rast zavisnika od igara na sreću.

Nedeljnik / 24. Februar 2020

U januaru je na vlast došla lijeva koalicija, sastavljena od Španske socijalističke radničke stranke (PSOE) i manjeg Unidas Podemosa, kojem pripada Garson. Unidas Podemos je u predizbornoj kampanji obećao pokretanje kampanje s ciljem zaštite mladih i smanjenja broja zavisnika od kocke, a sada to obećanje želi da ispuni. Industrija igara na sreću procvetala je poslednje decenije u Španiji.

Onlajn kladionice, sportsko klađenje i kockarnice preuzele su od državne lutrije dominantno mjesto na tržištu, i zasenila poker aparate postavljene u kafićima i restoranima, nekad tradicionalne igre na sreću.

Vlada namjerava da smanji reklamiranje takvih mjesta na televiziji za 80 odsto, i da zabrani kompanijama korišćenje poznatih osoba za komercijalizaciju kladenja.

Na primer, najveća kladioničarska kuća “Codere” ima ugovor s madridskim Realom o reklamiranju igara, a te reklame vrte se u udarnim terminima na TV.

„Regulacija treba da bude slična onoj u duvanskoj industriji”, rekao je Garson. “Ne regulišemo industriju tekstila nego sektor koji može da ima posljedice na javno zdravlje”, dodao je.

Među predloženim mjerama je i zabrana reklamiranja bonova za kockanje, kojima se privlače ranjive grupe podložne zavisnosti od kocke, kaže ministar.

Vladini podaci pokazuju da se klađenje preko interneta utrostručilo između 2014. i 2018. godine i dostiglo iznos od 17,8 milijardi evra.

Kladioničarski i kockarski lobi procenjuju da igrači u Španiji kroz sportsko klađenje, kasina i nacionalne lutrije izgube godišnje ukupno 10 milijardi evra, što je oko 0,8 posto BDP-a Španije.

 

 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.