Kad funkcioneri SDA žene i udaju djecu, mjere kriznog štaba se ne poštuju. Za sutra planirana svadba sa 400 gostiju

Prema saznanjima portala BUKA, na sutrašnjoj svadbi planirano je do 500 gostiju, a zbog teške epidemiološke slike, u Federaciji BiH zabranjeno je svako okupljanje više od 50 osoba.

Slađan Tomić / 07. August 2020

Rahim Gadžić, predsjednik SDA Gračanica i poslanik u Parlamentu Federacije BiH, sutra udaje kćerku i to za sina gradskog vijećnika i šefa kluba SDA u Gradskom vijeću Gračanica Hasana Puškara. Ništa u svemu ovome ne bi bilo sporno da dva visoko pozicionirana dužnosnika SDA ovom svadbom ne krše zakon, jer je na svadbi, prema saznanjima portala BUKA, planirano 500 gostiju, a zbog teške epidemiološke slike, u Federaciji BiH zabranjeno je svako okupljanje više od 50 osoba.

Ukupan broj pozitivnih u Tuzlanskom kantonu je 2158, a trenutno pozitivnih osoba na Covid 19 u Tuzlanskom kantonu je 709, ali to lokalne funkcionere SDA ne zanima previše. Prema našim informacijama, oni planiraju organizovati korona parti koji bi mogao ugroziti stotine, odnosno hiljade života.

Krenimo redom. BUKA je odlučila provjeriti navode koje smo dobili od naših izvora iz Gračanice koji su zabrinuti za svoje, zdravlje svoje porodice i sugrađana.

Rahim Gadžić predsjednik SDA Gračanica i poslanik u Parlamentu Federacije koji sutra udaje kćerku kaže da mu nije problem odgovarati na naša pitanja, a na pitanje koliko je sutra gostiju planirano, kaže "onoliko koliko je dozvoljeno".

„Neću primiti nijednog gosta više od propisanog, odnosno 50 unutra i 100 vani i tu je priča završena“, kaže Gadžić.

Dodaje da on nikoga od visokih funkcionera nije zvao.

„Nije vrijeme za to“, nastavlja odgovarati Gadžić na naše pitanje da li je pozvao 400-500 ljudi, te dodaje: „To je bilo u prvi mah, neću ja to primiti. Ja sam javna ličnost i ne bih to dozvolio“. Za BUKU kaže da on neće ni ići u restoran Amor, gdje je planirana zabava.  

„Koliko treba, po onom propisu. 50 unutra, 100 vani“, govori o broju zvanica na sutrašnjoj svadbi budući punac njegovog sina, Hasan Puškar, gradski vijećnik i šef kluba SDA Gračanica.

„De mi recite, mogu li Vas ja kao novinara pitati? Od 10 svadbi sutra, vi ste našli samo mene pitati“, nezadovoljan je bio Puškar našim pozivom, nakon čega nam se zahvalio i spustio slušalicu.

No, slušalicu su podigli i javili nam se iz restorana Amora. Na naše pitanje imaju li sutra prostora da ugoste 40 osoba, kažu da imaju mjesta za 100 osoba (iako je maksimalno dozvoljeno okupljanje 50 osoba).

Tražili smo da hipotetički bude samo nas 40 bez drugih gostiju, zbog epidemiološke situacije, ali rečeno nam je da to „ne mogu izvesti“.

„Mogu ostaviti stolove za 40 osoba, ali ne mogu zabraniti drugim osobama da ulaze, razumiješ“, kazao nam je radnik restorana „Amor“ koji se javio na broj dostupan na internetu.  

Predstavljajući se kao potencijalni gosti, a ne novinari, nastavljamo razgovor i pitamo možemo li dobiti prostor namijenjen za svadbe.  

„E, ne može salon, sutra ima svadba 400 gostiju. I vjeruj mi da ti ne bi dali salon samo za 40 gostiju. Ja tebi mogu dati broj da ti vidiš s njima, ali sutra ne možeš 100%“, kazao nam je radnik, ne sluteći da razgovara sa novinarima.

Nastavljamo razgovor uz pitanje zašto ne bismo mogli uzeti salon za „samo“ 40 ljudi, a radnik, ne razmišljajući da time otkriva veliko nepoštivanje mjera, odgovara: „Ne možeš uzeti salon, jer sutra gore sjedi 400 ljudi“.

Nastavljamo s pitanjima i insistiramo na odgovoru kako je moguće da se sutra organizuje svadba za 400 ljudi, a dozvoljeno okupljanje u zatvorenom prostoru je maksimalno 50 osoba. 

„Gdje je dozvoljeno 50 ljudi, ja ti ne znam o tome ništa“, kaže nam radnik restorana.

Kao što ovaj radnik ne zna da je razgovarao sa novinarskom ekipom, tako ni funkcioneri SDA ne znaju za vrijednosti poput zakonitosti, legalnosti i odgovornosti. Prema saznanjima BUKE, sutra se očekuje i veliki broj javnih ličnosti, fukcionera, koji su u svakodnevnom kontaktu sa desetinama ljudi, što je potencijalni rizik za širenje Covid-19 virusa. Prema neprovjerenim informacijama, sutrašnjoj svadbi mogao bi prisustvovati i premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Na svadbu je pozvan i SDP-ov gradonačelnik Gračanice Nusret Helić, a za BUKU kaže da se neće odazvati na poziv svojih prijatelja iz SDA. „Nema teorije, dobio sam poziv. Ne idem gdje ima i 30 ljudi, a kamoli više. Ja imam kampanju, nošenje maski, fizička distanca. Čak mislim da će oni pod pritiskom odustati od namjere. Mislim da će morati otkazati. Ja sam obavijestio policiju“, kaže Helić.

Kako god, izvori BUKE tvrde da dužnosnici SDA i SDP-a ne govore istinu, svjesno ugrožavajući zdravlje stanovništva. Da BUKA nije na krivom putu, svjedoči i razgovor sa konobarom, o čemu posjedujemo i materijalne dokaze. Ukoliko se sutrašnja svadba održi sa 400 i više zvanica, biće to još jedan dokaz da zakoni i naredbe u BiH ne važe za sve. A na velikom ispitu sutra će biti i policija i nadležni inspekcijski organi. 

DEMANT

Nakon pisanja portala BUKA javila nam se vlasnica picerije "Amor"Elvira Vretenarević. Ona demantuje navode koji su izneseni u tekstu te kaže kako oni ne organizuje nikakve proslave.

"Mi smo picerija i radimo do 21, nikakve svadbe mi ne organizujemo", kaže Vretenarević.

Takođe kaže da ne zna ko je konobar koji je sa nama razgovorao i da ne zna na koji svadbeni salon je mislio."Meni je narušen ugled, osam godina vodim ovaj restoran i nikada nismo organizovali svadbe".


Buka preporuka

Društvo

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.