Evropski parlament izglasao nova pravila o vinjetama i putarinama. Evo što će se mijenjati

Evropski parlament danas je usvojio izmjenu Direktive o naplati putarina čijim će stupanjem na snagu zemlje EU-a umjesto vinjeta morati uvesti naplatu putarine na temelju prijeđene udaljenosti

Buka / 26. Oktobar 2018

I to od 2023. za teška teretna vozila, a od kraja 2027. i za laka gospodarska vozila.

Evropski je parlament je s 398 glasova za, 179 protiv i 32 suzdržana usvojio nacrt izmjene Direktive o naknadama koje se naplaćuju za korištenje određenih infrastruktura za teška teretna vozila.

Postojeća direktiva utvrđuje pravni okvir za naplatu upotrebe određenih cesta isključivo za teška teretna vozila, dok Komisija izmjenom Direktive predlaže proširenje pravnog okvira na sva teška vozila te laka gospodarska vozila.

putarina će se prema novoj direktivi obračunavati prema kilometraži

Prema zaključku Komisije, vozači autobusa, osobnih automobila i kombija ne doprinose dovoljno u vidu plaćanja cestovnih naknada, a čine znatan udio prometne aktivnosti kojom doprinose trošenju infrastrukture i zagađenju okoline.

Države članice će, po izmjenama Direktive, obračunavati putarinu na temelju prijeđene udaljenosti umjesto vinjeta koje se plaćaju po vremenskoj osnovi.

Nova će pravila naplate vrijediti od 2023. za teška teretna vozila i kombije za prijevoz roba težine veće 2,4 tone te od 2027. i za lakša vozila za prijevoz tereta, kombije i minibuseve.

 

 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.