Češka vlada od sutra zatvara barove i restorane

Od sutra...

BUKA portal / 13. Oktobar 2020

 

Češka vlada zatvoriće barove, restorane i klubove od sutra 14. oktobra do 3. novembra i uvesti nastavu na daljinu u većini škola, u sklopu novih mjera koje uvodi kako bi zaustavila brzo širenje zaraze koronavirusom u zemlji.

Češka bilježi najveći porast broja oboljelih od covida-19, a broj zaraženih popeo se na gotovo 120 tisuća s oko 25 tisuća, koliko ih je bilo početkom rujna.

Sve je teža i situacija u bolnicama, s obzirom na to da se broj pacijenata od početka listopada udvostručio na više od dvije tisuće.

Suočena s takvom situacijom, vlada nastoji izbjeći strogu karantenu kakva je uvedena u proljeće, a koja je nanijela velike štete gospodarstvu. Mjere su ublažene u ljetu, kada je zemlja izišla iz prvoga vala pandemije s manjim brojem slučajeva nego njezini zapadni susjedi.

"Svjesni smo da imamo jednu priliku i ona mora biti uspješna kako bismo i ovaj put uspjeli svladati epidemiju", rekao je premijer Andrej Babiš na konferenciji za novinare, dodavši kako je prioritet da bolnice uspiju izdržati pritisak izazvan znatnim porastom broja oboljelih.

Online nastava do 1. studenog

U sklopu novih mjera javna okupljanja bit će ograničena na šest osoba, zabranit će se konzumacija alkoholnih pića na javnim mjestima, a u javnom prijevozu bit će obavezno nošenje maski. Dostava će i dalje biti moguća do 20 sati.

 

Sva će se nastava, osim predškolskih programa, provoditi online do 1. studenoga. Tvrtke, a posebno bolnice, zabrinute su da bi ta mjera mogla znatno utjecati na njihovo osoblje. Riječ je o dodatnoj mjeri koja se nadovezuje na nastavu na daljinu koja se već primjenjuje za srednje škole.

Sve će se mjere provoditi do početka studenoga, a vlada je priopćila da će se sve mjere, osim nastave na daljinu, popuštati u skladu s epidemiološkom situacijom. Škole će sigurno biti ponovno otvorene 2. studenoga. Vlada je već i prije pooštravala mjere koje se odnose na restorane te je proširila odredbe o uporabi nošenja maski.


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.