ЗАПУШТЕН, ЗАБОРАВЉЕН И ОПАСАН ЖИЦОМ: У Гламочу покренута Иницијатива за обнову спомен комплекса посвећеног Иви Лоли Рибару

У Гламочу је недавно покренута иницијатива са циљем његовања културе и враћања у првобитно стање и активирање спомен комплекса посвећеног Иви Лоли Рибару.

Maja Isović Dobrijević / 16. март 2019

 

Иво Лола Рибар (Загреб, 23. април 1916. - Гламочко поље, 27. новембар 1943.), био је југословенски политичар (члан КПЈ), партизански дужносник, народни херој Југославије. Старији је син политичара Ивана Рибара. Као члан ЦК КПЈ и Врховног штаба судјеловао је у организовању партизанског покрета. Био је један од најближих сарадника Јосипа Броза Тита. У Гламочу је подигнут меморијални комплекс у част младог револуционара, који је данас у девастираном стању.

Илијана Радановић, једна од оних који су покренули ову идеју, каже да је цијела прича настала спонтано, али да о њој размишљају дуже вријеме, јер је свакоме ко живи у Гламочу или долази у Гламоч, упадала у очи запуштеност, девастираност и неприступачност тог мјеста.

 

 

„Лола Рибар је данас једна заборављена личност,  чије се име и лик повезивао са младим људима и идејама заједништва и толеранције међу људима, што нам је данас у окружењу бујања разних национализама и шовинизама у друштву, више него потребно.  Иво Лола је управо историјска личност око које би се могли ујединити млади људи, генеришући идеје које им могу направити живот љепшим и садржајнијим“, рекла је за БУКУ Илијана Радановић, професорица филозофије и социологије и медицинска радница из Гламоча.

Циљ иницијативе је обнова комплекса, уз његовање културе сјећања и универзалних вриједности, без мијешања политике и идеологије у тај процес.

 

 

“Желимо обновити комплекс, вратити га у првобитно стање, али дати му и нову димензију, садржаје, функционалност и одрживост и на тај начин направити препознатљиво мјесто за град и регион, мјесто које зближава, а не раздваја људе. У том правцу ћемо радити на информисању грађана са циљем добијања широке подршке. Кроз наше активности покушавамо мотивисати људе и показати да се само заједничким радом и данас може направити много”, појашњава Илијана.

Комплекс је тренутно запуштен, заборављен и опасан жицом.

Да би дошло до реализације обнове овог комплекса, неопходно је дефинисати носиоца идеје, на чему се сада већ интензивно ради, а онда анимирати све оне који могу помоћи у реализацији те идеје, организације и појединце.

 

 

“Опет, понављам, иницијатива нема политичку или идеолошку димензију, па су сви они који имају добру вољу или жељу да се укључе и помогну, више него добродошли. Сада смо у фази сагледавања опција, које могу да нам помогну да дођемо до ресурса неопходних да се ова идеја у стварности и реализује. Након тога слиједи припрема пројеката за обнову и аплицирање за финансијска средства из различитих извора”, каже Илијана.

Иницијатива је покренута на Фацебоок страници  “Иво Лола није сам” и на основу реакција, изненађени су степеном подршке и интересом да се тај комплекс обнови.
С друге стране, додаје Илијана, има много индиферентних људи или људи које не вјерују да је тако нешто у Гламочу могуће. Наша саговорница поручује: “Желимо да их разувјеримо и укључимо у процес”.

 

АНТИФАШИЗАМ ДАНАС

Када је ријеч о антифашизму, Илијана Радановић каже да је антифашизам трајна категорија, подсјећање на идеје антифашизма, кроз његовање културе сјећања, важно је за нормалан развој једног друштва.

“Треба га приближити свим категоријама друштва, не бојећи га идеолошки или политички. Јако нам је важно да овај пројекат, ова идеја, буде прихваћен од свих грађана, јер како смо већ нагласили, желимо да зближава, а не раздваја људе”.

 

 

На питање какав је живот данас у Гламочу, Илијана каже:

“У Гламочу данас, нажалост, људи живе у окружењу велике незапослености, културног сиромаштва, бесперспективности за омладину. Окружење које је толико богато природним ресурсима и историјом је маргинализовано, туристички запостављено. Ова идеја има намјеру да бар мало промијени такво стање у позитивном смислу”.

 

 

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.