ВЕЛИКА БОРБА МАЛИХ ГРАДОВА: Из Дубице и Модриче поручују: "Све је изазов, али најважније је сачувати људске животе"

Пандемија коронавируса проузроковала је мноштво проблема, како на глобалном нивоу, тако и на државним, али и локалним нивоима. Пред мање градове стављени су посебно велики изазови, са којима се они суочавају. Борба против вируса и заштита становништва.

Sara Velaga / 15. април 2020

foto: Opština Modriča

О томе свједоче приче из Модриче из Козарске Дубице. У разговору за БУКУ, градоначелник Модриче Младен Крекић истиче да је комплетна ситуација изазов малим локалним заједницама, јер је свима све непознато и невидљиво за адекватну борбу.

"Чинимо све што бисмо требали да се сачувају људски животи. И то нам је тренутно приоритет. Временом ћемо размишљати и о томе како се опоравити након овога свега, али засад су људски животи и њихово здравље важнији. Зато се важно придржавати свих мјера заштите и превенције ширења овог вируса."

Истиче како су укупно четири особе биле заражене у Модричи, од којих су три успјешно опорављене. 

"Јуче смо добили податак о једном лицу које је заражено, а које је дошло из иностранства. Имамо све податке о том лицу, па се надамо да то не би требало имати утицаја на друге особе у смислу преноса заразе, јер је навео за своје најуже контакте само два лица."

Свјесни су, наводи, да је јединство становништва кључно у борби против корона вируса, па заједно са цивилном заштитом помажу суграђанима.

"Наш скромни допринос је у томе да на пунктовима гдје је цивилна заштита општине Модрича дијелимо људима заштитне маске. Свјесни смо да неки не могу себи да их приуште, а неки имају већ дотрајале, које треба замијенити. Што се саме локалне заједнице тиче, ми смо подмирили три локална карантина у којима је закључно са јутрос 21 особа. Покушавамо се придржавати мјера и о броју људи у просторији, па их распоређујемо по двоје. Под надзором су епидемиолошких служби, као и Дома здравља."

Велику помоћ добијају и од локалних пољопривредника, који су се прикључили заједничкој акцији чишћења града и свих стаза. 

Слична ситуација је и у Козарској Дубици, гдје је, према ријечима градоначелника Раденка Рељића, тренутна епидемиолошка ситуација стабилна. У разговору за БУКУ он истиче како су досад имали 8 случајева позитивних на коронавирус, а који су били везани за један породични кластер. 

"Они су били у Републичком карантину у студентском дому у Бањалуци.  Након тога су пуштени кући као здрави. Имамо још један случај који се накнадно појавио, гдје смо имали једну радницу која је први пут на тестирању била негативна, међутим, након неких 10ак дана је имала температуру, након чега је поновљен тест, који је овај пут био позитиван. Идентификовали смо њене контакте и тестирали их, а они су били негативни. Тако да тренутно говоримо само о том једном случају, који је тренутно у Бањалуци из Дубице. Све секундарне контакте које смо засад идентификовали, тестирали смо и били су негативни."

Додаје како мјере које предузимају, а које ограничавају кретање и контакте, дефинитивно дају ефекта. Очекују и нове мјере са Републичког нивоа, које се тичу предстојећих празника, Васкрса, Првог маја, Ђурђевдана.

"Искрено се надамо да ће мјере попуштати након Ђурђевдана. Ипак, након свега, очекује нас још већи проблем кад све прође, а то су финансијске потешкоће, јер ћемо стагнирати. Међутим, тренутно се тиме не бавимо, јер су приоритет људски животи. Размишљамо о евентуалним олакшицама, као што је случај и на Републичком нивоу, али рано је говорити о таквим мјерама још увијек. Дубица је и раније имала проблема са ликвидношћу, тако да нас је ово дословно спустило на дно дна."

 

 
 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.