Ведрана Рудан: Крв и чоколада

<п><стронг>Што је заиста тероризам? Тероризам је кад живиш у земљи којом владају разбојници који ни теби ни твојој дјеци ни твојим унуцима а неће дати ни твојим праунуцима шансу да живе од свога рада. Да, тероризам има тисућу лица. Кад нетко у Европи узме калашњиков у руке, па баци неколико граната на било који трг у земљи у којој се тренутно налази, то није тероризам. То је одговор на тероризам.</стронг></п> <п>

Vedrana Rudan / 14. децембар 2011

 

 

Читам, у Белгији је паника. Догодило се чудо у земљи досаде и чоколаде. Један је болесник, не терорист, терористи су у Афганистану, Ирану, Ираку, Пакистану…, одлучио на главни трг у идиличном Лиегеу бацити неколико граната и калашњиковим укокати јаднике који су се у криво вријеме нашли на кривом мјесту.Да ли је могуће да и Лиеге може бити криво мјесто? Камо иде овај свијет? Ако човјек није сигуран у Белгији  гдје је сигуран?Зар се свијет више не дијели на муслиманске земље у којима живе само терористи и цивилизирану Европу у којој нетко полуди једном у неколико година? Попут оног Норвежанина који је укокао, више и није битно колико дјеце, али смо дознали оно што смо и знали да ћемо чути, господин је луђак, не терорист.

Што је заиста тероризам? Тероризам је кад живиш у земљи којом владају разбојници који ни теби ни твојој дјеци ни твојим унуцима а неће дати ни твојим праунуцима шансу да живе од свога рада.

Тероризам је кад имаш факултет, говорим о Хрватској, двоје дјеце, радиш петком и светком па или не добијеш плаћу или добијеш четири тисуће куна једном у шест мјесеци. Тероризам је, говорим у Хрватској, кад политичар тједан дана прије него ће постати министар у новој влади добије огроман кредит за своју пропалу фирму.

Тероризам је кад живиш у земљи у којој никад нећеш добити стални посао. Тероризам је кад можеш добити плаћу, чак и дневницу, једино ако у Афганистан одеш убијати “терористе”.

Тероризам су банкарски кредити које дижеш да би купио крух и млијеко, у најгорем случају гарсонијеру на тридесет година.

Тероризам је кад си слаб и стар и болестан али не можеш доћи до лијека. Тероризам је кад одеш у приватну клинику а у свим су ординацијама камере које те снимају и полуголога и голога.

Тероризам је кад ти у државној болници падне строп на болесну главу. Тероризам је кад Амери, који никад нису били визионари али јесу креатори, најаве да ће ускоро у Европи букнути рат.

Тероризам је кад ти твоји политичари, мислим на Хрватску, описују Европу као рај у који ћемо ући, а још нису расписали референдум. Тероризам је кад је лоповска Европа у коју ћемо тек ући већ ушла у нашу земљу у облику банака, осигуравајућих друштава, приватних поликлиника…Тероризам је кад убијаш дјецу у Афганистану, Ираку, Либији, Пакистану, Гази, за који дан Ирану, па онда то називаш борбом против тероризма.Да, тероризам има тисућу лица. Кад нетко у Европи узме калашњиков у руке, па баци неколико граната на било који трг у земљи у којој се тренутно налази, то није тероризам. То је одговор на тероризам.

 

Текст је преузет са блога ауторке


Бука препорука

Колумне

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.