УСКОРО КРЕЋЕ ТЕСТИРАЊЕ: Да ли је дошао крај Фацебоока каквог познајемо?

Живимо у времену у којем све што радимо мора бити документирано на мрежама –свако путовање, сваки излазак ван,па чак и оброк у ресторану или дома, а за сваки статус и фотографију коју људи објављују надају се што већем броју лајкова, пише Зимо

BUKA portal / 03. септембар 2019

Палац горе, а с временом и други облици емојија које је омогућио Фацебоок постали су симболи популарности којим су корисници, а поготово они млађи, постали опсједнути. Многи су почели дијелити само онај садржај који би им могао донијети највећи број лајкова, док су се оне објаве с малим бројем лајкова често брисале.

Бројна проведена истраживања показала су негативан утјецај Фацебоока и других друштвених мрежа те таквог виртуалног натјецања у популарности на ментално стање корисника, поготово младих. Дио њих имао је проблема с депресијом јер њихови животи нису тако супер као животи других људи које прате на друштвеним мрежама те јер њихове објаве не би скупиле довољна број лајкова.

Оно што је замишљено као забавно дијељење садржаја и комуникација с пријатељима за многе је изгубило смисао, па су Зуцкерберг и екипа одлучили нешто направити и вратити тај почетни смисао дијељења занимљивог и особног садржаја чији циљ неће бити прикупљање што већег броја лајкова. У првој половици године тако су почели с тестирањем скривања приказивања броја лајкова на Инстаграму, а чини се како ће сличан тест ускоро почети проводити и на Фацебооку. Након што је Јане Манцхун Wонг у апликацији Фацебоока за Андроид пронашла доказе Фацебоокова тестирања скривања броја лајкова, новинари су контактирали с Зуцкерберговом компанијом и распитивали се о плановима компаније везанима за палац горе.

У Фацебооку су им заиста потврдили да размишљају о тестирању скривања лајкова, но није познато када би тај тест могао почети и на којим тржиштима. Иако из Фацебоока нису до сада коментирали колико су задовољни са сличним тестом који раде на Инстаграму, на ТецхЦрунцхеу напомињу како су повећали број тржишта на којима је лајк скривен, што упућује на то да тај потез има смисла и да су га корисници позитивно прихватили.

Бит ће занимљиво видјети како би се скривање броја лајкова, вјеројатно најпрепознатљивијег знака Фацебоока, одразило на кориснике те мреже и на начин на који дијеле садржај. Ако до тога заиста дође, корисници ће, као и на Инстаграму, и даље моћи лајкати објаве, фотографије и видеозаписе, но та бројка неће се приказивати јавно, већ ће бити видљива само власнику профила који је објавио садржај, док ће остали корисници видјети имена неких од пријатеља који су лајкали ту објаву.

 

ЗИМО


Бука препорука

Наука и технологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.