Упокојити вампире: Ко не говори о Бусуладжићу, нека ћути о Вишеграду

Наравно да Бусуладжић и Михаиловић нису успоредиви по конкретним почињеним злочинима. Само им је идеологија била иста – злочиначка

Andrej Nikolaidis / 11. март 2019

Ишчуђавати се, глумити изненађење и шокираност над чињеницом да су четници умарширали у Вишеград и тамо извели истинскокољачки - лажнорелигијски перформанс, прворазредни је трећеразредни политички театар.

 ОЗБИЉАН ЗЛОЧИН

Да се разумијемо:  оно што се десило у Вишеграду монструозно је и неприхватљиво. И много горе од тога. Најгоре у четничком хепенингу у Вишеграду није његова звјерска димензија, није чак ни испољени раздрагани, готово лудистички фашизам, него садизам којим је тај чин натопљен, као што је крвљу натопљена кошуља управо закланог човјека.

Ретардирани, смрдљиви, кукавички промицатељи идеологије чији је етички императив клање, они у којима је људскости колико и у бацилу куге, учинили су то да би престравили оне који су клање преживјели. Молитва за “наше жртве” била је порука упозорења њиховим истинским жртвама. Порука је, напокон, сажета у пјесми коју су четници пјевали на улицама Вишеграда:

„Биће опет пакао и крвава Дрина, ево иду четници са српских планина.“

Не занима ме шта о томе кажу закони Босне и Херцеговине: то је озбиљан злочин. За који, дакако, нико неће одговарати. Јер је Република Српска живи доказ да се злочин исплати.

Али: шта од онога што се збива у Републици Српској и читавој Босни и Херцеговини није такво, монстуозно и неприхватљиво? Листа онога што није знатно је краћа од листе онога што јесте. Што значи да је ненормално ново босанско нормално, да је монструозно ново узорито а звјерство ново чојство.

А биће још горе, ако наставимо лагати и себе и друге. И ако наставе – такозвани представници такозване међународне заједнице -  лагати и себе и нас.

Погледајте формално идиотски, суштински кварни твит шефа мисије ОСЦЕ-а, Бруце Бертона:
"БиХ друштво не може напријед докле год има оних који само гледају у прошлост, глорификују ксенофобију, расизам и покушавају ревидирати хисторију. Оваквом понашању нема мјеста у модерном, демократском друштву. Власти морају истражити ово".

Што би се рекло на босанском: јел’, матере ти?

Ајмо поново:
"БиХ друштво не може напријед докле год има оних који само гледају у прошлост, глорификују ксенофобију, расизам и покушавају ревидирати хисторију.”.
Напријед, дакако не може. Но проблем је у томе што не само да има “оних” који “глорификују ксенофобију, расизам и покушавају ревидирати хисторију”, него у Босни има читав ентитет који савршено одговара том опису, читав ентитет који је настао на актима ксенофобије и расизма, читав ентитет чија је званична идеологија историјски ревизионизам.

Даље:
“Власти морају истражити ово”.

Које власти – Републике Српске? Четнички скуп ће истражити власти ентитета који је настао као резултат четничког плана и метода?

ДРАЖИН ПАРАСТОС

Прошле године је у Црној Гори Амфилохијева црква одржала парастос Дражи Михаиловићу. Црногорски покрет је поднио кривичну пријаву против организатора парастоса.

Више државно тужилаштво у Подгорици је тужбу одбацило као неосновано.

О томе сам писао овако:
“Државна тужитељка Сузана Милић овако је образложила одлуку. “У конкретном случају било је најављено обављање парастоса као посебног обреда који је установила црква у спомен мртвих, као и посебне молитве за њих чин који законом није забрањен, а којим се ни индиректно ни директно не упућује, нити се упућивао позив, нити подстицало на насиље или мржњу према групи или члану групе која је одређена на основу расе, боје коже, религије, поријекла, државне или националне припадности. Обред сам по себи не представља радњу било ког кривичног дјела које се гони по службеној дужности, па ни члана 370 став 1 Кривичног законика”.

Да сутра некоме падне на памет да организује мису за Адолфа Хитлера, да ли би важило исто образложење? Да молитва за мртве није законом забрањена? Да се молитвом за Хитлера „ни индиректно ни директно не упућује, нити се упућивао позив, нити подстицало на насиље или мржњу према групи или члану групе која је одређена на основу расе, боје коже, религије, поријекла, државне или националне припадности”?

Хитлер је побио милионе људи због њихове расе, религије и поријекла. Као што је и Михаиловић, Хитлеров саборац, људе убијао из истог разлога. Ако молитва за другог није нешто што држава мора забранити, то онда није ни молитва за првог. Или постоји одређени број мртвих (Милион? Два? Више?) због којега је држава позвана да реагује?

То је само један од примјера који откривају како држава Црна Гора, суставно и континуирано, што чињењем што нечињењем, припрема терен за оно што опозиција у Црној Гори, али и црногорски премијер,  називају „превазилажењем црногорских подјела“. Пројекат не подразумијева помирење на вриједностима антифашизма, које би, дакако, било пожељно и љековито, него, напротив, багателизацију и ружење антифашизма, кроз  његово изједначавање са фашизмом.

Тај удружени злочиначки подухват је, о томе је овај текст, заједнички – и власти и опозиције. Као што ће и одговорност за посљедице, онда када пројекат буде успјешно довршен и институционално заокружен, бити заједничка”.

Зашто вам ово преносим? Ако Црна Гора, која се дичи својом узоритом мултикултуром и етничким складом, Црна Гора, прва сљедећа чланица ЕУ, Црна Гора, која је недавно у Подгорици поставила Титову бисту, није учинила ништа да казни организаторе четничке оргије, које су шансе да ће то учинити Република Српска?  

УПОКОЈИТИ ВАМПИРА

У генијалном роману “Како упокојити вампира”, једном од врхунаца књижевности на нашем језику, Борислав Пекић илуструје како нема малих компромиса: сваки компромис води ка сљедећем, већем. Фаталан крај је неизбјежан. Нарочито нема малих компромиса са фашизмом.

Вријеме када су наше земље могле одбити такав компромис одавно је иза нас. Фашизам је овдје побиједио – нису потребни четници у Вишеграду да би се то констатовало.

Шта је преостало? Тобожње антифашистичко тртљање овдашње “љевице”, која нема потребу очитовати се као антикапиталистичка (јер она то и није), стога јој преостаје да реторички брани “антифашистичке вриједности” које су одбрањене још ‘45, а погажане још ‘91. Оно што је Хоркхеимер рекао тридесетих година прошлог вијека, када се уздизао онај фашизам, важи и данас, када нас је прегазио овај фашизам: они који немају смјелости критички говорити о капитализму, нека ћуте и о фашизму.

Преостаје и  тобожње антифашистичко тртљање овдашњих националиста, који фашизам препознају само у туђем национализму. Лијеп примјер тога вам је чланак у “Слободној Босни”. Аутори скуп у Вишеграду користе да би се обрачунали не са четништвом, него са Дамиром Никшићем, а успут још једном рехабилитују “нашег” доброг фашисту и “интелектуалца”, Мустафу Бусуладжића. Наравно да Бусуладжић и Михаиловић нису успоредиви по конкретним почињеним злочинима. Само им је идеологија била иста – злочиначка.

Жао ми је, момци: они који немају смјелости критички говорити о Бусуладжићу, нека ћуте и о Вишеграду.

(зурнал.инфо)


Бука препорука

Колумне

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.