УН Wомен БиХ подржао унапређење улоге медија у спречавању насиља над женама и дјевојчицама у 11 локалних заједница у БиХ

У циљу оснаживања улоге медија у спречавању насиља над женама, УН Wомен ради на јачању капацитета медијских стручњака/иња за одговорно и континуирано извјештавање о овој теми током цијеле године.

BUKA portal / 08. април 2021

 

У протеклих пет мјесеци, од новембра 2020. до марта 2021. године, УН Wомен БиХ је, уз финансијску подршку Шведске, и у сарадњи са Медиацентром Сарајево, успјешно провео пројекат „Јачање улоге локалних медија у превенцији насиља над женама и насиља у породици у БиХ“.

Одговорно извјештавање медија кључно је у превенцији насиља и елиминацији штетних стереотипа који утјечу на насиље на женама и дјевојчицама. Препознајући важност партнерства са локалним и регионалним медијима, сарадња је иницирана у вријеме прошлогодишње кампање „Искључимо насиље над женама и дјевојчицама заједно“, која је реализирана у оквиру глобалне кампање „16 дана активизма против родно заснованог насиља“, и која је, између осталог, нагласила улогу медија у извјештавању о насиљу над женама током ЦОВИД-19 кризе.

У циљу оснаживања улоге медија у спречавању насиља над женама, УН Wомен ради на јачању  капацитета медијских стручњака/иња за одговорно и континуирано извјештавање о овој теми  током цијеле године. Новинари/ке из редакција у 11 локалних заједница су учествовали/е у едукацијама на којима су, поред усвајања етичких принципа извјештавања који искључују сензационализам,  едуцирани/е о институционалном одговору на насиље над женама и постојећим правним и институционалним механизмима за одговор на насиље.

“Насиље у породици је јавни, а не приватни проблем. Локални медији имају кључну улогу јер могу пружити информације о томе како можемо потражити помоћ за себе, за чланове/ице породице, путем социјалних радника/ца и осталих сервиса подршке који постоје у заједници. Локално новинарство је пресудно у обрачунавању са стереотипима, јер нам помаже да се укључимо и проговоримо о искуствима. Поносни/е смо на то што блиско сурађујемо са новинарима/кама и медијским редакцијама у локалним заједницама”, рекао је Давид Саундерс, представник УН Wомен у БиХ.

"Постоје бројни извјештаји о повећању родно заснованог насиља и насиља у породици током пандемије. То значи да морамо удвостручити напоре да спријечимо ова кршења људских права. Не смијемо оставити на цједилу најрањивије док се боримо са кризом. Знамо да токсични родни стереотипи доприносе родно заснованом насиљу. Стога медији имају кључну улогу у спречавању родно заснованог насиља. Мијењајући начин извјештавања о догађајима у друштву, они могу промијенити перцепције. Слободни и независни медији, који се придржавају етичких принципа, уз сурадњу са организацијама које се баве спречавањем родно заснованог насиља, веома су важни за остваривање дугорочних резултата у овој области. Шведска наставља подржавати рад у области спречавања родно заснованог насиља, заједно са УН Wомен у БиХ“, рекла је Јоханна Стрöмqуист, амбасадорица Шведске у БиХ.

Након интензивних консултација, у склопу пројекта је израђен и Оквирни план сарадње мултисекторских тимова и локалних медија у БиХ, који 11 мултисекторских тимова и 11 медијских редакција у локалним заједницама може користити за даљње унапређење сарадње и на тај начин допринијети свеобухватнијем приступу спречавању насиља над женама и дјевојчицама. Додатно су унапријеђене „Смјернице и препоруке за одговорно извјештавање о родно заснованом насиљу над женама и дјевојчицама у БиХ“, намијењене првенствено уредницима/цама, али и свим медијским професионалцима/кама.

Поред наведеног, урађено је и треће по реду „Истраживање о медијском извјештавању о насиљу над женама у БиХ“, којим је анализиран начин на који су медији у БиХ извјештавали о овој теми у првој половини 2020. године. Резултати показују да су непрофесионални приступ и негативне праксе у извјештавању о овој теми и даље присутни, али да напретка има. У односу на прво овакво истраживање, које је у БиХ проведено 2016. године, примјетан је напредак у извјештавању о осталим формама насиља над женама поред физичког насиља, попут сексуалног или економског насиља. Помаци се такођер могу уочити у поштивању заштите идентитета преживјелих, поготово малољетника/ца,  но и даље су видљиви алармантни примјери сензационализма и извјештавања у стилу таблоидног новинарства.

У оквиру кампање покренута је и иницијатива за одговорно извјештавање о родно заснованом насиљу, коју је подржало и потписало 56 медијских стручњака/иња који/е се залажу за одговорно и професионално извјештавање о родно заснованом насиљу над женама и дјевојчицама.

У пројекту су учествовали/е представници/е медија и мултисекторских тимова из Источног Сарајева, Сокоца, Приједора, Дервенте, Зворника, Ливна, Брчког, Травника, Новог Травника, Горњег Вакуфа/Ускопља и Горажда.


Бука препорука

Женска права

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.