У три бх града прошла година најтоплија од почетка мјерења

Најтоплији икад

Anadolija / 06. јануар 2020

Према прелиминарној анализи просјечна годишња температура зрака у Босни и Херцеговини била је знатно већа у односу на референтни период (1961-1990.). На метеоролошким станицама Бихаћ, Сански Мост и Тузла 2019. година је најтоплија од почетка службених мјерења.

Позитивна температурна одступања, у односу на наведени период, на већини станица била су већа од два степена Целзијуса. Највећа одступања била су у априлу и новембру, подаци су Федералног хидрометеоролошког завода БиХ (ФХМЗБиХ).

Јануар и мај су једина два мјесеца која су у протеклој години били хладнији од просјека.

Укупне суме падавина у Босни биле су у границама или нешто мање, а у Херцеговини изнад просјека. На већини станица најмање мјесечне суме падавина измјерене су у октобру, а највеће у мају и новембру. У новембру на Метеоролошкој станици Ливно измјерено је 427 милиметара падавина, што је друга највећа мјесечна сума од почетка службених мјерења.

Број сати сијања Сунца је на свим посматраним станицама био већи у односу на референтни низ (1961.1990.). У Мостару је током 2019. године забиљежено 105, а у Сарајеву 250 сунчаних сати више од просјека.


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.