У овом бх. граду нема заражених коронавирусом, али је осигурана помоћ свима, а спремни су и ако се вирус појави

Док пандемија коронавируса свакодневно алармира грађане БиХ и доноси нове случајеве заразе широм државе, један град упорно опстаје као примјер позитивног дјеловања у кризи.

Sara Velaga / 26. април 2020

foto: jajce online

 

Осим што нема ниједан забиљежен случај заразе, Јајце је град који је донио низ превентивних мјера како би се помогло становништву и спремило у случају евентуалних потешкоћа. 

Посљедице по економију БиХ већ се сада предвиђају и јасно је да се многи плаше могуће, а по некима и већ новонастале кризе. Међутим, начелник овог града Един Хозан за БУКУ издваја низ превентивних мјера које је ова Општина подузела. 

„Набавили смо дио заштитне опреме за здравствене раднике, а због насталих потреба у циљу спрјечавања ширења заразе од коронавируса, пружили смо додатну финансијску подршку здравственим установама и комуналним предузећима. Тако је Опћина Јајце издвојила 40.000,00 КМ за ЈЗУ Опћа болница Јајце,  40.000,00 КМ за ЈЗУ Дом здравља Јајце,  40.000,00 КМ за ЈКП „Чистоћа и зеленило“ Јајце и 15.000,00 за ЈКП „Водовод и канилизација“ Јајце.“

Са циљем ублажавања негативних економских посљедица, предвиђена је и исплата минималне нето плате запосленима, за период обуставе рада, тачније до 31.5.2020. уколико наведене мјере буду на снази до тада.

„Овом одлуком предвиђено је и ослобађање плаћања комуналних накнада, те ослобађање од плаћања накнада за закуп пословних простора и јавних површина у власништву Опћине Јајце. Један од услова за остваривање права из ове одлуке, уколико исту усвоји Опћинско вијеће Јајце, биће да послодавци нису отпуштали раднике у периоду од 18.3.2020. до 31.5.2020. године.“

У складу са наредбама Федералне управе цивилне заштите и Кантоналног штаба цивилне заштите, Општина Јајце редовно проводи мјере дезинфекције јавних установа и предузећа. Према ријечима начелника, набављена су средства за дезинфекцију, а Службе за заштиту и спашавање континуирано раде на дезинфекцији јавних установа и заједничких простора у стамбеним зградама. Протеклог викенда обављена је, четврта по реду, дезинфекција улаза стамбених зграда на подручју опћине Јајце. А осим тога извршена је дезинфекција и свих јавних објеката.

Осигурани смјештајни капацитети

Поштујући све наредбе, осигурали су и смјештај за изолацију особа које немају услове за самоизолацију, као и смјештај за особе које не поштују рјешења о самоизолацији издате од стране санитарног инспектора. Од укупно 335 особа којима је издато рјешење о самоизолацији, на простору опћине Јајце такав је био само један случај, што говори о великој одговорности грађана који су били у самоизолацији, истиче Хозан.

 

„У циљу што боље припремљености у случају потребе, осигурали смо и опремили алтернативне смјештајне капацитете за особе обољеле од ЦОВИД-19 у складу са наредбом Кантоналног штаба цивилне заштите. Простор у Градској спортској дворани је опремљен са 100 кревета и потребном опремом.“

У оквиру Службе цивилне заштите, активиране су Службе заштите и спашавања, те формирани тимови за пружање услуга помоћи у набавци неопходних животних намирница и лијекова за грађане обухваћене наредбом о забрани кретања. Мрежа волонтера на подручју града из дана у дан се повећава. На услузи грађанима су и Центар за социјални рад, Црвени криж, Мерхамет, као и вјерске заједнице и њихови упосленици. 

О раду Службе цивилне заштите, за БУКУ говори предсједавајући Опћинског Вијећа Иво Шимуновић, који наглашава како су брзо и ефикасно дјеловали у овој ванредној ситуацији, набављајући све неопходне ствари. 

„Од проглашења стања несреће, дјеловали смо у складу са наредбама, односно у складу са оним што је долазило са федералне и кантоналне разине. Већ на трећој сједници цивилне заштите опћинског стожера смо донијели одлуке о смјештајним капацитетима. Засад није било потребе за смјештајем за лица која прекрше мјере изолације. На сву срећу, у Јајцу нема заражених, мислим да је разлог томе у доброј мјери одговорност наших суграђана, како оних који су стално у Јајцу, тако и оних који су долазили или долазе из иноземства.“

Ублажавање мјера и помоћ суграђанима

Осим тога, разматрали су и потешкоће с којима се сусрећу суграђани старији од 65, због чега су међу првима упутили захтјев Федералном Штабу да ублажи мјере.

„Знамо да је велики број умировљеника оних који су сами у својим домовима и да имају потребе отићи до банке, трговине, љекарне. Самим тим, замолили смо нашу Полицијску управу да им буде на услузи и да има разумијевања за оне који имају доказ да су ишли до банке, трговине или љекарне. Захвалан сам суграђанима што су озбиљно схватили потребу да поштујемо мјере, али и будемо једни другима на услузи како бисмо живјели одговорно.“

Из Општине Јајце наглашено је како је упућен позив и свим привредним субјектима који послују на подручју Јајца да доставе информације о посљедицама у пословању, како би се и у том погледу планирале одређене мјере. Помоћ је пружена и пољопривредницима, које Општина Јајце позива да се одазову повећању пољопривредне производње, уз стимулансе које сам град нуди. 

Такођер, припремљена је и одлука којом се утврђују мјере ублажавања негативних економских посљедица за привредне субјекте, који послују на подручју града, а којима је забрањен рад одлукама Федералног штаба цивилне заштите. 

фото: Јајце онлине

 

„Подузимају се све превентивне мјере на заштити сваког нашег становника. Координирано радимо са свим надлежним службама и институцијама у граду и чинимо све да, у складу са свим наредбама, лакше и брже изађемо из ове новонастале ситуације изазване ЦОВИД-19.  Оно што ме радује у овом тренутку јесте да у нашем граду нема заражених нити обољелих од коронавируса, а томе је увелико допринијело одговорно понашање наших суграђана, које и овом приликом позивам да се придржавају прописаних мјера заштите“, истиче начелник Хозан.

С обзиром на то да је туризам најважнија привредна грана овог града, у току је уређење пјешачке стазе на Малом пливском језеру, али и реконструкција главне улице овог града. Све са циљем да након пандемије град заблиста у свом пуном сјају.
 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.