У Хонг Конгу уведене ванредне мјере из колонијалног доба

Шеф администрације у Хонг Конгу Кер Лам увела је данас ванредне мјере из колонијалног доба први пут у посљедњих 50 година због насиља које је ескалирало у овом граду под кинеском управом.

BUKA portal / 04. октобар 2019

Foto: Ilustracija

 

Ламова је објавила на конференцији за новинаре да од сутра на снагу ступа забрана ношења маски за лице, према закону о ванредном стању који омогућава властима да "усвајају све врсте регулатива" за које процијене да су у интересу јавности.

Многи демонстранти носе маске да би сакрили свој идентитет због страха да ће се њихови послодавци наћи под притиском да предузму мјере против њих.

У овом тренутку није познато на који ће начин власти примијенти забрану ношења маски, пошто многи од 7,4 милиона становника Хонг Конга свакодневно носе маске да би се заштитили од заразе послије епидемије вируса САРС 2003. године.

Четири мјесеца антивладиних протеста изазвали су највећу политичку кризу у Хонг Конгу од када је град предат под управу Пекинга 1997. године. Ова ситуација је и велики изазов за кинеског предсједника Сија Ђинпинга.

Насиље је ескалирало у уторак, 1. октобра, на 70. годишњицу од оснивања Народне Републике Кине, када је полиција испалила око 1.800 патрона сузавца, 900 гумених метака и шест бојевих метака.

Један метак погодио је ученика Тонија Цанга, старог 18 година, када се супротставио једном полицајцу носећи палицу. Цанг је оптужен за изазивање немира и напад на полицајца, за шта може бити кажњен са десет година затвора.

Цанг је у стабилном стању у болници.


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.