Трудноћа у ванредној ситуацији: Максимално смањити контроле и било какве изласке из куће!

Провјерили смо како се понашати ако сте трудни у доба пандемије коронавируса.

Maja Isović Dobrijević / 26. март 2020

Foto: Ilustracija

 

Труднице су код нас навикле на редовне мјесечне прегледе, али у овој ситуацији, када је присутна пандемија коронавируса, стручњаци савјетују да се прегледи смање, али да се одржава контакт са изабраним гинекологом. У периоду трудноће, жене су посебно осјетљиве, али и уплашене и кад ситуација није ванредна, а сада су многе у недоумици шта да раде и како да иду на прегледе.

Специјалиста гинекологије и акушерства др Ивес Шиндрак из ЗУ Либра С каже да у њеној амбуланти труднице долазе на прегледе, али доста мање него раније.

„Ми смо испред амбуланте објавили да труднице смање доласке, оне наравно треба да се контролишту, али није то приоритет, поготово у средини трудноће. Постоје периоди кад би се прегледи требали обављати и имамо индикације кад треба да се јаве, а то су обично терминске труднице, па онда труднице код којих постоји проблем у смислу крварења, болова, да се потврди трудноћа или неко вријеме око 20. недјеље трудноће, кад се ради најбитнији ултразвук. По упутама је стављено да труднице не долазе на контроле као раније“, рекла је за БУКУ др Ивес Шиндрак.

Она каже да су раније на 15 минута практиковали заказивати прегледе, а сада имају размак по пола сата између термина.

„И као родитељ и као доктор знам да су жене мало уплашене, на неки начин УКЦ и Дом здравља су недоступни за класичне прегледе, жене то често не разумију. Битно је да знају да им нико није окренуо леђа, него то су болничке установе гдје се не може дозволити да се унесе инфекција, која би се у том случају тешко искоријенила. Треба истаћи да жене у свијету у трудноћи имају три контроле и три до четири ултразвучна прегледа, један да потврде трудноћу, један у вријеме дабл теста, у двадесетој и деветој недјељи. Тамо су жене навикле на то. Наше су жене навикле на систем прегледа на мјесечном нивоу и то има смисла када није ванредна ситуација“, рекла је др Ивес.

Докторица каже да би вољела рећи трудницама да се опусте, али не може то урадити. Труднице се не могу опустити, као ни било ко други.

 „Као и у свему, сад треба ставити на вагу шта добијају са прегледом, а колике су шансе да покупе неку инфекцију. Вирус је нов, непознат. Прво је била информација да оболијевају само старији људи, па млађи, појавила се и трудница, па је очигледно да нико није поштеђен. Треба наћи средину. Жена којој касни менструација треба доћи да потврди трудноћу, жена која је ушла у девети мјесец мора радити прегледе на седмичном нивоу, да се прати стање плода. Неких један до два ултразвука требало би да буде у међувремену, вријеме кад се гледа срце. Сада треба извагати потенцијалне ризике и добити. Опасно је, не знамо колики је број зражених, па би било паметно да се труднице контролишу по потреби. Најпаметније би било да труднице не излазе из куће ако не морају“, истиче др Ивес Шиндрак.

Докторица кажи да се то односи на сваки излазак из куће.

„Жене мјесечно контролишу крв, штитну жлијезду, доста их има тромбофилију. Ако то није болест која тражи мјесечну контролу, лабораторијски налази се могу прескочити, јер је на тим мјестима велика фреквенција људи. Свако кретање и контакт са људима треба свести на минимум. Ми смо са своје стране урадили оно што мислимо да је најбоље. Питали смо се да ли да радимо или да не радимо. Ако не радимо, испада да смо са женама ту кад је добро, а кад је лоше, да смо побјегли негдје. Тешко је организовати службу у овим временима, имамо крпу са дезинфекционим средством на улазу, прскамо руке на улазу, али било би добро прегледе свести на виталне моменте“, истиче докторица са којом смо разговарали.

 

 

Дубравка Вујновић Божић, директорица Удружења ДРИП из Бањалуке, каже да су због ситуације у којој су се сви нашли њихову школицу за труднице већ почетком марта пребацили на онлине платформу и тако завршили циклус.

„Планирамо и у наредном периоду едукације радити онлине, како би труднице имале прилику да дођу до неопходних информација, друже се и разговарају о свему оном што их интересује.  Наравно, неопходно је да сви слиједимо мјере које се проводе, а опет са посебним нагласком на труднице. Када разговарамо са трудницама, савјетујемо им да се усмјере на оно што могу да ураде. Да остану у својим кућама, слушају савјете својих љекара, гледају и слушају садржаје који их неће претјерано оптеретити. Да вјежбају, слушају музику која их опушта, попију 'скyпе кафицу' са драгом особом која их неће оптеретити разговором искључиво о актуелним проблемима“, каже за БУКУ Дубравка Вујновић Божић.

Додаје да, када дође вријеме порода, важно је да слушају упуте медицинског особља, да буду искрене, да се концентришу на себе и бебу, да дишу и примијене све оно што су научиле у периоду припреме за пород.

„Без обзира на околности у којима долазе на свијет, бебама је потребна мајка која је фокусирана на бебу и то је најважнија ствар на коју треба да мислимо. Колегиница Наташа Глигорић и ја стојимо на располагању свим мајкама које се суоче са проблемима везаним за дојење“, истиче Дубравка Вујновић Божић.

Бањалучанка Јелена Мастало у петом је мјесецу трудноће и каже да је са својим гинекологом била у контакту и прије пандемије коронавируса, јер има високоризичну трудноћу.

„Контроле обављам у приватној амбуланти. Што се тиче контрола ендокринолога, хематолога и лабораторијских претрага, све су ми отказне до даљњег. На почетку ове ситуације била сам јако уплашена, али сада се већ носим прилично добро са њом и придржавам се свих мјера. Од почетка трудноће сам у изолацији, пошто ми је наређено строго мировање“, рекла је за БУКУ Јелена.

Бањалучанка Дијана Маркуш је у 12. недјељи трудноће и каже да редовно иде на прегледе код гинеколога и ендокринолога, а све прегледе обавља у приватним абулантама. Термин порода јој је у октобру и нада се да ће ова ситуација брзо проћи.

Наша суграђанка Сања Ђукић-Симакић каже да јој је и претходна трудноћа била компликована, а сада јој је још компликованије.

„Код хематолога ми већ другу седмицу отказују термин, гинеколог је само помјерио вријеме доласка, ендрокринологу идем тек за 15 дана. Тешко је све прегледе ускладити и у нормалној ситуацији. Највећи ми је страх било каква посјета болници, као и одлазак на Поликлинику, имам осјећај као да желим намјерно да се инфицирам. Бојим се и несташице лијекова. Изолована сам већ два мјесеца, а од почетка појављивања коронавируса у нашој средини прекинула сам сваки контакт са породицом и пријатељима“, каже за БУКУ Сања. Она додаје да прегледе ради у приватној амбуланти.

Танкосава Дрљача породила се у Бањалуци прије неколико дана. Она каже да се на УКЦ-у добро штити унутрашњост зграде.

„Зграда је затворена за људе који нису пацијенти, улазе само хитни случајеви, чак су и све контроле отказане до даљњег. Нисам уплашена због себе, више ме је страх због бебе, јер је малена, али избјегавамо све непотребне изласке и контакте. Укућани се такође због ње штите колико могу, па се надам да ће на крају све бити добро“, каже нам наша саговорница.

 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.