Трагична прича породице Финикс: Ривер је умро у 23. години, а био је талентованији од Хоакина?

Хоакинов живот није био нимало лак, а оно што многи (не)знају је да је имао, како су многи тада говорили, много талентованијег рођеног брата - Ривера Финикса.

BUKA portal / 08. октобар 2019

Foto: River Finiks

 

Психолошка трансформација Артура Флика у монструма Джокера натерала је многима сузе на очи, док су други били згрожени насиљем које је у најновијем филму о највећем злоковцу измишљеног града Готама и највећем непријатељу Бетмена приказано у "Джокеру".

И док су биоскопске сале данима пуне, многи који до краја одгледају филм углавном имају све речи хвале за изведбу Хоакина Финикса. О њему се последњих дана углавном пише у суперлативу док сам глумац изгледа не ужива толико у својих пет минута славе. То је недвно готово и признао у емисји код америчког водитеља Джимија Фелона, који га је замолио да се бар "претвара да му је пријатно у његовој емисији".

Међутим, Хоакинов живот није био нимало лак, а оно што многи (не)знају је да је имао, како су многи тада говорили, много талентованијег рођеног брата - Ривера Финикса.

Ово је прича о њему:

Ривер Финикс био је једна од највећих холивудских звезда, а његов живот се нагло угасио 30. октобра 1993, када је имао само 23 године. Његова девојка Саманта Матис је прошле године, након 25 година ћутања одлучила да проговори о догађајима који су претходили његовој смрти.

Она је у исповести за "Гардијан" испричала све детаље. Те кобне ноћи, када је холивудски глумац умро, Саманта, његов брат Хоакин Финикс и сестра Рејн упутили су се у ноћни клуб "Вајпер рум" у Лос Анђелесу, чији је власник био Джони Деп.

Саманта је рекла да је мислила да ће у клубу оставити његовог брата и сестру, а затим отићи кући, али кад су стигли, он јој је рекао да су ту неки људи који желе да он свира с њима и питао је да ли је у реду да остане.

"Знала сам да нешто није у реду, нешто што не могу разумем. Нисам видела да се неко дрогира, али он је био под дејством нечега и нисам се осећала угодно због тога", испричала је она, те одлучила да остане у клубу.

"Четрдесет пет минута касније био је мртав", рекла је и почела да плаче.

Финикс је презирао славу и оно што она доноси, али се увек надао да може да је искористи да учини неко добро дело, а у већини својих интервјуа, наводи Гардијан, страствено је говорио о вегетаријанству и заштити животне средине.

"Како је Ривер одрастао, све више му је сметало то што га људи гледају као узорног дечка. Често је говорио да би волео да буде анониман. Кад није био филмска звезда, био је мисионар. Постоји нека лепота у томе, он је био човек са сврхом, вођа, али то је са собом носило и дубоку усамљеност", испричала је његова мајка у интервјуу за Есквајер (Есqуире).

За разлику од многих славних особа које су умрле младе, он је остао запамћен не само по раној смрти већ и по изузетном таленту.

Морао је да се брине за породицу

Био је изузетно близак са својом породицом и сви су га подржавали. О породици је почео веома рано да се стара јер је отац би алкохоличар. зато је Ривер почео да ради кад је имао само осам година, и од малих ногу је сматрао да, уместо оца, треба да се брине о својој породици.

"Годину дана пре смрти рекао је да мора да сними још један филм како би имали довољно новца да његова најмлађа сестра може да оде на факултет. Не знам да ли је то била истина, али тако ми је рекао", тврди Саманта, која је била с њим кад је умро, али о томе никад пре није говорила.

Она тврди да је Ривер био предивна особа која је сваком помагала.

"Али кад је њему требала помоћ, није било никога. Колико ја знам, није се дрогирао док смо били у вези. Али тада сам била веома млада. Ипак, неколико дана пре његове смрти, схватила сам да се с њим нешто догађа. Ништа нисам видела, али мислим да је хероин који га је убио узео тек у клубу те ноћи", рекла је она.

Испричала је да се вратила из тоалета и схватила да су Ривера и још једног мушкарца избацили из клуба. Кад је изашла на улицу, затекла је свог дечка како лежи на поду у грчевима.

"Почела сам да вичем на другог мушкарца питајући га што је узео, на шта ми је он рекао да пустим Ривера на миру јер му кварим ужитак", присећа се она.

Тражећи помоћ, утрчала је у клуб и пронашла његовог брата и сестру, а тада је 19-годишњи Хоакин позвао хитну помоћ. Тај позив је касније био пуштен на свим радио-станицама.

"Има нападе, молим вас, пожурите, он умире", говорио је он кроз сузе.

Док су болничари дошли до њега, Ривер је већ био мртав. У службеним документима као узрок смрти наведено је да је Ривер умро од комбинације хероина и кокаина.

"Све је примао к срцу. Да је данас жив, бавио би се глумом и режијом. Спасавао би планету, живео би свој живот. Зар то не би било лепо?" закључила је Саманта.

Хоакин - Лист

Пошто многи нису знали да изговоре његово име, Хоакин је одлучио да 1978. године промени име у Лиф (Леаф), односно "Лист", будући да остала његова браћа и сестре имају изузетно чудна имена (Ривер - река, Рејн - киша, Либерти - слобода и Самер - лето). Ипак, 1991. године, Хоакин је одлучио да опет промени, односно врати своје старо име - Хоакин.

Били и у култу

Родитељи Хоакина Финикса Харт и Джон учланили су се у контроверзни хришћански култ Деца бога, који је сексуалним обредима показивао љубав према богу. Породица, коју су поред њих чинили и Хоакинови брат и сестре Ривер, Рејн, Либерти и Самер неколико година живела је на путу, и то на различитим местима у Централној и Јужној Америци.

Б 92

 


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.