Тхе Гуардиан: Пожар на Арктику

Подручје иначе покривено снегом, од пресудног значаја за Земљин расхладни систем, избацује угљен-диоксид у атмосферу и отежава климатске поремећаје које је изазвао човек, а који су створили услове за пожар.

Jonathan Watts / 15. август 2019

Foto: ilustracija, Wikipedia

 

Облак дима и чађи већи од територије Европске уније надвио се над Сибиром, док пожари у арктичком кругу бесне већ трећи месец.

Подручје иначе покривено снегом, од пресудног значаја за Земљин расхладни систем, избацује угљен-диоксид у атмосферу и отежава климатске поремећаје које је изазвао човек, а који су створили услове за пожар.

Огромни пожари на северу Русије, Аљасци, Гренланду и у Канади ослободили су 50 мегатона угљен-диоксида у јуну и још 79 мегатона у јулу, што далеко превазилази досадашње рекорде за Арктик.

Интензитет пожара узроковао је нових 25 мегатона у првих 11 дана августа, а његово трајање је далеко дуже чак и од најупорнијих пожара које је током протеклих 17 година забележио европски сателитски систем за мониторинг.

Марк Парингтон, научник у Служби за мониторинг атмосфере „Коперник“, каже да је ранији рекорд износио само неколико седмица. „Нисмо досад ово видели“, каже Парингтон. „Интензитет пожара је још увек знатно изнад просека“.

Он каже да су у погођеним областима најпре забележене неуобичајено високе температуре и низак степен влажности тла, што је створило савршене услове за избијање пожара. Глобално су јуни и јули били најтоплији месеци икад измерени.

Русија је најтеже погођена. Прошлог месеца, председник Владимир Путин је мобилисао војску за борбу против пожара док су четири сибирска региона прогласила ванредно стање. Пожари и даље бесне. Научник који се бави посматрањем планете Јозеф Ашбахер каже да је само у Сибиру двомесечни инферно уништио 4,3 милиона хектара тајге.

Дим се и даље шири. Анти Липонен из финског метеорошлоког института процењује да је погођена област величине пет милиона квадратних километара. „Поређења ради, ЕУ се простире на око 4,5 милиона км² а главна територија САД на око 8,1 км²“, твитовао је Липонен.

Облак се надвија правцем северо-исток и очекује се да ће стићи до Аљаске, где су овогодишњи пожари већ спалили простор већи од свих пожара који су горели у Калифорнији прошле године.

Карли Филипс из Савеза забринутих научника каже да су пожари на Аљасци од 2000. године до данас уништили 7,2 милиона хектара шуме, што је више него дупло у односу на претходних 20 година.

„Емисије угљеника из тих пожара могле би да убрзају климатско загревање наредних деценија“, написала је Филипс на свом блогу. „Екосистеми на Аљасци складиште огромне количине угљеника, у пермафросту и у тлу, где се таложио током миленијума. Шумски пожари дестабилизују ова складишта угљеника сагоревањем тла и убрзавањем топљења пермафроста, што све ослобађа гасове који задржавају топлоту у атмосфери“.

Црна гареж се таложи по површини остатака арктичког леда, умањујући му способност да одбија топлоту сунца.

Сателитске слике су овог месеца откриле да су пожари на Гренланду захватили подручје ширине 380 километара, што додатно отежава топлотни талас на Арктику који је изазвао рекордно отапање другог по величини леденог брега на свету. Ове недеље, после огромног пожара у региону Кеката, тиња површина од 6,9 км².

Од почетка године изгорело је више од 13,1 милиона хектара, показују подаци Гринписа, где кажу да је количина угљен-диоксида ослобођена у тим пожарила једнака количини коју испусти 36 милиона аутомобила током читаве године.

Арктик није једина погођена област. Током ове године, у ЕУ је избило 1.600 пожара већих од 30 хектара, што је четири пута више од годишњег просека у претходној деценији, говоре подаци Службе за мониторинг атмосфере „Коперник“.

Ове недеље је око хиљаду туриста било принуђено на евакуацију из одмаралишта на Великим Канарима због шумских пожара. Прошлог месеца, на југу Француске су током врелог таласа кампери морали да напусте своје шаторе због ватре која се брзо ширила.

У Великој Британији, синдикат ватрогасаца каже да је ове године било 10% више позива, што је стањило ресурсе. Број ватрогасаца опао је за петину од 2010. због јавне штедње, додају из синдиката.

Јонатхан Wаттс, Тхе Гуардиан, 12.08.2019.

Превела Милица Јовановић

Пешчаник.нет, 15.08.2019.


Бука препорука

Колумне

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.