Стево Грабовац из Бањалуке у најужем избору за НИН-ову награду

Најужи избор

Maja Isović Dobrijević / 15. јануар 2020

Foto: BUKA

 

Књижевник Стево Грабовац у најужем је избору за НИН-ову награду за рома године. Поред њега у најуђем избору су Слободан Тишма, Ана Вулковић, Миленко Бодирогић и Саша илић.

 

 

"Па, рат је једна велика катаклизма која те обиљежи за сав живот. И ма колико год ово звучало помпезно, то је напросто тако. Остане тај ожиљак који никад неће изблиједити, а ми га можемо препознати у томе што ћемо прије или касније да се вратимо на ту тему рата, барем кад смо с људима с којима смо одрасли јер многе наше заједничке успомене нас вежу баш за рат. Послије рата не можеш више свијет гледати кроз ружичасте наочаре. Напросто, нешто је заувијек искинуто из тебе, мислим да то свако кроз кога је рат пројурио треба себи да призна на вријеме", рекао је Грабовац и интервјуу за БУКУ.

Роман Стеве Грабовца “Мулат албино комарац” свједочанство је о једној изгубљеној генерацији. На самом почетку, у дјетињству, та генерација пред собом као да има, бар се тако може чинити онима који су у то вјеровали, неку будућност, но умјесто тога, слиједи ратна апокалипса, упропаштене тинејджерске године, а потом, кад дође некакав мир, слиједи живот без наде у постапокалиптичном, постратном, дистопијском друштву које данас сви тако добро познајемо. “Мулат албино комарац” једна је од многих приповијести о прошлости коју би најрадије сви заборавили. Ради се о изузетно читљивом, али и тужном штиву, писаном искреним и једноставним језиком, без задршке и без икакве назнаке политизирања. Стево Грабовац написао је роман који ће се читати и дуго памтити - Беким Сејрановић

Стево Грабовац је рођен 9. новембра 1978. у Славонском Броду. Одрастао је и завршио средњу школу у Босанском Броду. Студирао је на Технолошком факултету у Бањалуци. Објавио је књигу „Станица непостојећих возова“ 2007. године. Приче су му објављиване по разним заједничким збиркама. „Мулат албино комарац“ његов је први роман. Живи и ради у Бањалуци.

Везан текст:

Стево Грабовац у трци за НИН-ову награду: Вријеме је да се стерилност деведесетих макне и уступи мјесто новим именима


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.