СЈАЈНА ВИЈЕСТ: Послије велике борбе са системом Славко Мршевић из Рудог је матурирао

Честитамо на матури.

Maja Isović Dobrijević / 25. мај 2019

Foto: FB, Bojan Bajić

Након дуге и неизвјесне борбе Славко Мршевић, младић с благим обликом аутизма којем дуго временаинституције буквално нису дозвољавали да настави средњошколско образовање, јучер је матурирао.

Борба са системом је успјела, јер је Славко успио у својој борби, ако и сви они који су га поддржавали.

У овој борби помагао му је његов правни заступник Бојан Бајић, са чијег ФБ профила и преносимо фотографије са матуре.

Подсјетимо Славко је младић који има дијагностициран Аспергеров синдром (високофункционални облик поремећаја из аутистичног спектра) и који је доспио у жижу јавности када се сазнало да му је због ове дијагнозе онемогућен приступ Средњој саобраћајној техничкој школи (СШЦ) у Рудом, коју је похађао.

 

 

Славко Мршевић је уписан у први разред школске 2015/16. и оцјењиван је до полугодишта а онда су неки од професора престали да му уписују оцјене с образложењем да омета наставу.
 
Наредне школске године управа средње школе није му дозволила да похађа наставу у другом разреду и од тада почиње дјечаков ход по мукама.

Према стручним мишљењима, Славко је способан да се школује редовним путем, али уз прилагођени, инклузивни наставни план и програм. Умјесто тога, школа му је забранила да похађа наставу и одбила да прилагоди наставни план и програм и методологију пријеноса градива, његовим функционалним способностима и статусу.

 

 

 

Овај случај је крајем марта добио и судски епилог у Основном суду у Вишеграду.

Суд је донио пресуду по којој су Средњошколски центар Рудо и Министарство просвјете Републике Српске прекршили закон и права аутистичног дјечака Славка Мршевића из Рудог, те је наложено његово враћање у школске клупе.

Славку желимо сву срећу у даљњем животу и борбама које су пред њим.


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.