Са само 20 година представљао БиХ међу нобеловцима у Берлину, а сада добио стипендију

Дженан Ковачић има само 20 година. Студент је Интернационалног Бурцх универзитета, научник, иноватор. Али оно што је издвојило овог младића и ставило у заслужени фокус медијске пажње, јесте његова ауторска идеја, односно нови начин лијечења туберкулозе

Sara Velaga / 15. новембар 2019

foto: printscreen

 

Побједник је првог такмичења за бх. иноваторе "Фаллинг Wаллс Лаб", а његова идеја се нашла на недавно одржаном међународном такмичењу у Берлину. У ранијем интервјуу за БУКУ открио је своје планове, циљеве и досадашња достигнућа, а сада након такмичења у Берлину за БУКУ говори о самом искуству и конференцији.

"Након освојеног првог мјеста на Фаллинг Wаллс Лаб-у у Сарајеву раније ове године у априлу, имао сам релативно абстрактне представе о томе шта је заправо Фаллинг Wаллс конференција, те зашто је уопће толико битна. У периоду од априла, па све до 6. новембра – када сам се укрцао на лет за Берлин – нисам могао ни помислити шта ме заправо тамо чека", причу почиње Дженан.

фото: приватна архива 

Дан прије конференције били су примљени у канадску амбасаду у Берлину, гдје су се одржавали тренинзи са уредницима из Натуре журнала, најутицанијег научног журнала на свијету. Ту су им подијелили по 15 Фаллинг Wаллс визит картица са њиховим именима, које само финалисти добивају од стране Фондације. Атмосфера је, како наводи, чак и тај први дан била дивна, опуштена, а стотину финалиста се међусобно невјероватно добро слагало. Сљедећи дан су ишли у Фреие универзитет у Дахлам-у, да чују о приликама које нуде младим научницима.

"Први дан Фаллинг Wаллс конференције се одржао у берлинском Футуриуму, згради која је отворена прије 2 године, на мјесту гдје је дио берлинског зида некада био. Футуриум је место гдје је заиста можете изгубити сатима, те је био прикладан тематици коју Фаллинг Wаллс конференција са собом носи. Читава зграда је посвећена приказу експоната будућности: робота на бази умјетне интелигенције, будућности генетике и медицине, нуклеарне енергије; прикази о томе како ће архитектура се промијенити у будућности; интерактивне приче о томе како спасити свијет, те много другог садржаја који је у потпуности интерактиван са посматрачем. Тачно стотину нас се такмичило из преко 63 земље свијета; људи из невјероватних позадина који раде на тако напредним технологијама да ми је било тешко повјеровати", говори Дженан.

Он је уједно био и најмлађи учесник догађаја који је отворио лично предсједник Нобелове комисије. Већина учесника је углавном била у процесу обављања својих доктората или мастер студија, из образовних институција као што су Харвард, Принцетон, Дуке Медицал Сцхоол итд.

фото: приватна архива

Он је био у првој групи финалиста, под бројем 16, што му је дало могућност да чује одређене идеје и прије свог излагања. А оне су, како наводи, биле невјероватне.

"Од тима који вакцине производи за пар мјесеци, до кориштења виртуалне реалности да се дијагностицирају генетске болести за један дан, у контрасту са стандардних пар мјесеци. Конкуренција је, благо речено, била жестока! Ипак, мислим да сам добро урадио. Стотину нас је године рада и труда требало да сабере у говор од 2 мин и 30с, са додатних 30с за питања од жирија; нешто што је било невјероватно тешко. Изашао сам на позорницу пред жиријем у којем је био предсједник Нобелове комисије, астронаутица која је главни консултант директори европске свемирске агенције, извршна директорица Баyер фондације (итд), тако да смо сви жељели једноставно да дамо све од себе и да се представимо у најбољем свјетлу."

Изашао је на позорницу, у почетку веома анксиозан, како наводи, али када је стао пред публику и жири, све друго је постало небитно.

Након завршетка свега добио је веома позитивне коментаре на своју презентацију, те много људи које је истински занимало то на чему ради. Оно што му је како додаје било смијешно, али истовремено и сасвим разумљиво, јесте да већина није имала појма да ова врста нанотехнологије постоји!

"Научница из Сиеменс Хеалтхинеерс, те координаторица конференције из Аплабацх групе су чак организовали тзв. „Браиндате“ – који у склопу Фаллинг Wаллс конференције представља састанак 1 на 1 или у групама од 4 особе, у вези неке теме коју организатор „Браиндате“-а постави на Браиндате Форум. Имунолози, микробиолози, молекуларни биолози, те научници из других дисциплина, су били веома заинтересовани да чују о чему се ради, што ми је било посебно задовољство објашњавати."

фото: приватна архива

Много је прилика било за умрежавање и успостављање познанстава и сарадње, а нарочито издваја контакт са Урбан Кошаком, познатим научником из Словеније који ради на Алзхеимер-овој болести; нешто чиме се и он бави. Након сусрета одлучили су се за сарадњу првом приликом. 

Други дан конференције, тежак је и за описати, наводи Дженан, јер ту су били нобеловци, челник тима НАСА-е који су усликали црну рупу, проминентни научници из читавог свијета. 

Берлин је током та два дана био центар науке и иновација, само упориште гдје су се идеје о будућности и иновације које тек требају да заживе размјењивале између академика и иноватора са индустријским гигантима. Још увијек је у афекту након свега што је видио, чуо, те након свих идеја које је успио да покупи и понесе са собом, у своју државу.

"Нажалост, код нас мало ко зна шта је Фаллинг Wаллс Фондација, или конференција коју организују, но ово ми је отворило прилику да своје хоризонте проширим, те искористим ово као одскочну даску да, као држављанин БиХ – амбасадор – своје државе, се отиснем у свијет у будем дио приче научног напретка каквом сам био свједом прошле седмице", закључује Дженан.

фото: приватна архива

Он се уједно из Берлина пријавио и на позив "Босниа & Херзеговина Футурес Фондатион" програм намијењен пружању подршке и стипендија. Фондацију је покренуо Едхем Еддие Чустовић са братом, а у оквиру фондације стотине младих људи, научило је нове вјештине, започело самосталне бизнисе, отишло студирати на неке од најпрестижнијих свјетских универзитета, те добило послове у најбољим компанијама у држави.

Прије два дана Дженан је сазнао и да је примљен као један од 13 изабраних, међу 40 пријављених волонтера и стипендиста. Тиме је сасвим сигурно потврдио свој статус перспективног младића, за којег ће се тек чути у будућности, а који ће наставити да представља БиХ у најбољем свјетлу.


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.