Руска подморница која је потонула прије 30 година испушта висок ниво радијације

Узорци су узети у оквиру заједничке норвешко-руске експедиције која је у суботу кренула са сјевера

BUKA portal / 11. јул 2019

 

Норвешки научници открили су да су нивои радијације 100.000 пута већи од нормалних у близини совјетске нуклеарне подморнице која је прије 30 година потонула у водама Арктика.

Подморница “Комсомолец” потонула је 1989. у дијелу Баренцовог мора које се сматра једним од највећих свјетских подручја за риболов. Забринутости због контаминације из нуклеарног реактора подморнице још није нарасла до стварне еколошке кризе, а релативно новија очитавања из 2008. нису показала да радијација цури.

Међутим, сада се испоставило да један од три узрока воде узета са подморнице има нивое радијације 100.000 веће од нормалне морске воде. Тај узорак је узет у близини вентилационог отвора који повремено избацује мистериозне облаке прашине. Научници вјерују да овај отвор има директан контакт са реактором унутар олупине и да загађење излази ван у импулсима.

- Резултати су прелиминарни. Испитат ћемо детаљно узорке кад дођемо кући. Нивои које смо открили овдје износе 100 бекерела по литру – рекла је Хилде Елисе Хелдал с норвешког Института подморског истраживања, додајући да нивои радијације не пријете риболову и истраживању у подручју.

Узорци су узети у оквиру заједничке норвешко-руске експедиције која је у суботу кренула са сјевера Норвешке. На фотографијама потопљене подморнице види се захрђала олупина како лежи на дубини од 1.700 метара. Помало језиви снимак подијељен је на друштвеним мрежама.

Подморница је, како подсјећа РТ, потонула 7. априла 1989, након што је избио пожар у просторији у којој је мотор. У инциденту је погинуло 42 од 69 чланова посаде. Преживјеле су спасили норвешки рибарски бродови након што су више сати провели на ивици смрти у залеђеној води. Ово је једна од највећих трагедија у совјетској поморској хисторији, пише Аваз.

 


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.