Поразили су Исламску државу, сад им пријети масакр

ДЕМОКРАТИ И РЕПУБЛИКАНЦИ из америчког Конгреса синоћ су показали ријетки примјер сугласности. И једни и други су осудили одлуку Трумпа да повуче америчке снаге са сјевероистока Сирије, што је овај раније најавио.

BUKA portal / 08. октобар 2019

То би широм отворило врата турској офензиви на курдска подручја, а коју Ердоган не да не скрива, већ је на сва звона најављује. Турска планира у сјевероисточној Сирији, која је под контролом Сиријских демократских снага (СДФ), силом успоставити још једну "сигурну зону", по узору на ону коју је већ успоставила на сјеверозападу Сирије. Тај је териториј заузела, уз помоћ властитих локалних савезника из Слободне сиријске војске, прво тако што је истјерала Исламску државу с тог подручја, а потом и нападом на курдску енклаву око града Африна.
 
"Ова је одлука страшна пријетња регионалној сигурности и стабилности и шаље опасну поруку Ирану и Сирији, као и нашим савезницима, да САД више није партнер којем се може вјеровати", рекла је предсједница Конгреса, демократкиња Нанцy Пелоси.

Вођа републиканаца у сенату Митцх МцЦоннелл приопћио је да би "исхитрено повлачење америчких снага из Сирије користило само Русији, Ирану и Асадову режиму. И повећало би ризик од прегрупирања Исламске државе и других терористичких скупина".

Велики отпори унутар САД-а, чини се, дјеловали су на Трумпа. Он је тако, опет у свом стилу, запријетио Турској да ће је господарски уништити ако пријеђу границе које је он зацртао. Но Трумп тиме није одбацио могућност напада, већ је спомињао границе које Турска не смије пријећи. Које су то точно границе, није објаснио.

Курдске снаге кажу да се САД већ почео повлачити

Повлачење САД-а, како јављају курдске снаге с терена, већ је почело.  

"Успркос нашим покушајима да избјегнемо војну ескалацију с Турском... америчке снаге нису испуниле своје обавезе и повукле су се с граничних подручја с Турском па се Турска сада припрема на инвазију на сјевер и исток Сирије", приопћиле су Сиријске демократске снаге (СДФ).

Таква изјава Курда долази након недјељног телефонског разговора између Трумпа и Ердогана. У том је разговору шеф Турске био прилично агресиван и Трумпу је најавио напад. Бијела кућа је казала како америчке снаге "неће подржати турску операцију нити судјеловати" у њој те да оне неће "више бити на оближњем подручју". Но, чини се да је Трумп, након бројних критика из САД-а, ипак мало одлучио бити оштрији према Турској, а што је видљиво из горе споменутог твита.

Но, за Курде на терену ситуација је и даље тешка. Курди су тако остали сами, изложени ударима моћне Турске након што су годинама били прва брана против Исламске државе.

Без савеза с борцима СДФ-а (Сиријских демократских снага) који су храбро и пожртвовно ослобађали град по град, село по село и улицу по улицу од терориста ИСИС-а, све док њихово посљедње упориште није ослобођено у ожујку ове године, коалиција предвођена САД-ом сигурно не би уништила самозвани калифат у Сирији.

С друге стране, ни Курди сасвим сигурно не би побиједили ИСИС без зрачне, логистичке, обавјештајне и теренске подршке Американаца и остатка анти-ИСИС коалиције. Штовише, СДФ је и основан на америчку иницијативу као савез за борбу против ИСИС-а, сачињен претежно од курдских бораца из Јединица народне обране (YПГ) - војног крила курдске Партије демократског јединства (ПYД) - и, у мањој мјери, арапских побуњеника који су се раније углавном борили у Слободној сиријској војсци (ФСА) против Асадова режима.

А сада један амерички НАТО савезник најављује да ће "сваког тренутка" почети војну офензиву на другог америчког савезника - опет. Договор који је досад вриједио, да ће Турска и сиријски побуњеници којима заповиједа држати западне стране Еуфрата, а да ће СДФ остати на источној страни, прекршила је Турска кад је одлучила успоставити "сигурну зону", односно тампон-зону у распону од 32 километра (20 миља) уз турско-сиријску границу.

 

Турска их сматра терористима

Турска, наиме, с добрим разлогом сматра курдски ПYД и њихово војно крило YПГ сиријским огранком Курдске радничке партије (ПКК). А та је курдска странка забрањена и проглашена терористичком организацијом у Турској због грађанског рата који је десетљећима водила с турском државом у борби за неовисну курдску државу - Курдистан.

Да парадокс буде већи, и САД држи ПКК за терористичку организацију, но из прагматичних разлога негира његову очиту повезаност с курдским борцима и властима на сјеверозападу Сирије, у покрајини коју Курди зову Рожава.

Под водством све ауторитарнијег предсједника Рецепа Таyyипа Ердогана Турска је посљедњих година цинично повлачила знак једнакости између ИСИС-а и курдских бораца који су их побиједили на бојном пољу, представљајући обоје као терористе који једнако угрожавају турску националну сигурност.

Осим "борбе с терористима", Анкара тврди и да ће се у ову "сигурну" зону моћи послати сиријске избјеглице које се у страху за властити живот и слободу не желе вратити на териториј под контролом Асадова режима, одговорног за далеки највећи удио погинулих цивила у осмогодишњем рату. Не треба заборавити ни да се у Турској налази 3,5 милијуна избјеглица, далеко више него што их је у цијелој Еуропској унији. Но осим што се те избјеглице не би вратиле у своје, већ нечије туђе домове у Сирији, Курди тврде да се ради о политици намјерне замјене становништва како би се већински курдски териториј претворио у већински арапски.

Што ће бити с Курдима

Рат у Сирији траје већ више од осам година. Турска инвазија могла би га додатно распламсати. Исламска држава, иако поражена, и даље има тисуће бораца који су се притајили те није искључено да они поново дигну оружје. А Курде чека нова борба с озбиљном и јаком војном силом којој је циљ да их војно порази и протјера што даље од своје границе. Другим ријечима, Курдима пријети масакр.

Како ће се у цијелој ситуацији на крају поставити САД, остаје видјети.

Засад се чини да Трумп од свега пере руке.

"Курди су се борили уз нас, али су плаћени големим количинама новца и оружја за то. Они се боре против Турака десетљећима. Одгађао сам овај сукоб готово 3 године, али вријеме је да изиђемо из ових смијешних бескрајних ратова, од којих су многи племенски, и доведемо своје војнике кући. Борит ћемо се у своју корист и само да побиједимо. Турска, Еуропа, Сирија, Иран, Ирак, Русија и Курди ће сад морати смислити што даље и што желе учинити са заробљеним борцима ИСИС-а у свом 'сусједству'", написао је Трумп у невјеројатној циничној серији твитова, признајући да оставља курдске савезнике на цједилу и да га уопће не занима како спријечити да ИСИС поново оживи у овој анархичној и ратом похараној земљи. О спречавању даљњег крвопролића и сукоба с непредвидивим посљедицама да не говоримо.

Индеx.хр


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.