Почела посебна сједница НСРС о ревизији пресуде по тужби БиХ против Србије - Погледајте фотографије

Репортери Буке јављају да је посебна сједница Народне скупштине Републике Српске на којој ће се разматрати Информација о захтјеву за ревизију пресуде Међународног суда правде по тужби БиХ против Србије почела...

BUKA TIM / 27. фебруар 2017

У Информацији се наводи да Предсједништво БиХ "није никада разматрало питање покретања ревизије по тужби БиХ против Србије нити су се чланови тог тијела о томе одредили у смислу доношења одлуке“.

 

- Имајући у виду све горе наведено, сматрамо да нису испуњени материјални, нити формални услови за подношење захтјева за ревизију и да у поступку пред Међународним судом правде не постоји активна легитимација за овакву процесну радњу.

 

Свако евентуално наступање правног заступника БиХ пред Судом у Хаагу без одговарајуће одлуке Предсједништва БиХ није правно ваљано и представља акт вануставног дјеловања и лажно представљање те особе – наводи се у Информацији која ће бити предмет посебне сједнице. Посланицима ће се, како се очекује, обратити предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић и предсједник РС Милорад Додик.

 

Српски представници власти су најавили да очекују да се на том посебном засједању зауземе став и о начину будућег дјеловања представника РС-а у бх.институцијама. Тврде да су бошњачки лидери подношењем "нелегитимног и ванинституционалног захтјева за ревизију пресуде изазвали највећу кризу у БиХ након потписивања Дејтонског споразума“.

 

С друге стране бошњачки званичници сматрају да не стоје овакве тврдње те да је реакција српске стране претјерана и да ратне жртве заслужују правду.

 

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.