ПОБУНА У ЕКВАДОРУ Демонстранти зашли у престоницу Кито, предсједник се ИСЕЛИО (ВИДЕО)

Хиљаде домородаца са дугим штаповима у рукама сакупило се јуче у еквадорској престоници у оквиру антивладиних протеста и сукоба због којих је предсједник земље премијестио своју опкољену администрацију ван Кита, пренио је “Ју-ес-еј тудеј”.

BUKA portal / 09. октобар 2019


Еквадор, јужноамеричка држава са око 17 млилиона људи, изгледа да је дошла до опасног застоја, парализована недостатком јавног транспорта и блокираним путевима који узимају данак на већ слабој економији.

Насиље у земљи траје од прошле недјеље, кад је одлука предсједника Ленина Морена да оконча субвенције довела до оштрог пораста цијена горива.

Демонстранти су заплијенили неке нафтне инсталације а државна компанија “Петроеквадор” је упозорила да би губици у производњи – уколико се протести наставе – могли досећи 165.000 барела дневно, што је скоро трећина укупне производње.

Влада је прогласила полицијски час током ноћи око главних нафтних инсталација и владиних зграда, као и кључне инфраструктуре попут аеродрома и нафтних рафинерија.

 

 

Демонстранти су јуче провалили полицијску баријеру, а неки су ушли у празну зграду Конгреса у Киту. Полиција је испалила сузавац и натјерала их да се повуку.


Домороци су окупирали два постројења за пречишћавање воде у граду Амбато, јужно од престонице, што је повећало забринутости око снабдјевања становника, кажу локалне власти.

У другом дијелу Еквадора полиција је напустила оклопно возило које су демонстранти запалили. У више подручја су демонстранти поразбијали аутомобиле, проваљивали у радње и сукобљавали се са безбједносним снагама.

(Блиц)


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.