Писали и говорили истину! Данас због тога у затвору и до 10 година

Данас се обиљежава Међународни дан писаца у затвору. Овим путем се шаље позив на хитне међународне реакције како би се заштитили писци, али и новинари широм свијета, који су све чешће на мети владиних и невладиних актера, због свог рада и ангажмана.

Sara Velaga / 15. новембар 2019

printscreen

ПЕН Центар у БиХ обиљежиће овај дан у Мултимедијалном центру "Мак" у Сарајеву, читањем поезије у знак солидарности с писцима/списатељицама и новинарима/кама који се широм свијета суочавају с прогоном због свога рада и дјеловања.

Сваке године Међународни ПЕН Центар посебно издваја случајеве пет прогоњених писаца/списатељица – било да су они/е у затвору, суочени/е с прогоном или на неки други начин угрожени/е.

Ове године Међународни ПЕН истиче сљедеће случајеве:

Прослављена мексичка списатељица, новинарка и активисткиња Лyдиа Цацхо Рибеиро суочена је са сталним малтретирањем, пријетњама смрћу и нападима због свог истраживачког новинарства и активизма. Амнестy Интернатионал је описао као "можда најпознатију истраживачку новинарку и заговорника женских права у Мексику". Њена књига Лос Демониос дел Едéн (на енглеском: Тхе Демонс оф Еден) (2004.) покренула је скандал у цијелој земљи, јер је тврдила да је неколико угледних предузетника било увезано у ланац педофилије. Добитница је бројних међународних награда за своје новинарство, укључујући награду за цивилну храброст, медаљу Wалленберг и награду Олоф Палме. А 2010. године проглашена је свјетским херојем слободе штампе Међународног института за штампу.

фото: Лyдиа Цацхо Рибеиро (принтсцреен)

Угандска академкиња, списатељица и активисткиња др Стелла Нyанзи тренутно издржава 18-мјесечну казну због “цyбер-малтретирања”, због пјесме коју је написала на Фацебооку у септембру 2018. године, у којој критикује предсједника Уганде Yоwерија Мусевенија и његову мајку. Др. Нyанзи је одслужила готово 11 мјесеци своје казне. Стелла је у септембру прошле године објавила пјесму у којој су описани рођење угандског предсједника и вагина његове мајке како би се симболички критиковали његово "угњетавање и репресија" коју проводи више од 30 година. Свјесна је да се пјесничке слике у њеној поезији многима чине шокантнима, но сматра да је политичка "грубост" њезина "једина опција". "Нема више пристојности. Она се налази у државном затвору и нитко више за њу не мари. Понекад једноставно требате рећи: 'Одј..и!', тек онда ће вас други чути и схватити озбиљно“, објаснила је феминистица.

фото: Стелла Нyанзи (принтсцреен)

Награђивани писац и пјесник из Шри Ланке Схактхика Сатхкумара суочен је с правним поступком због којег би могао бити осуђен на  казну до 10 година затвора. Схактхика је награђивани шриланшки писац, који је ухапшен 1. априла 2019. године због писања кратке приче и дијељења на свом Фацебоок профилу. Измишљена прича коју је дијелио односила се на живот у будистичком храму, који је наводно наговјештавао сексуално злостављање дјеце. Уколико га прогласе кривим, биће у затвору до 10 година. Приведен је зато што је радио оно што га чини врхунским писцем, писао слободно, мислећи да то може.

фото: Схактхика Сатхкумара (принтсцреен)

Уредник вијести, новинар и пјесник из Турске Недим Тüрфент издржава казну затвора у трајању од осам година и девет мјесеци због подмуклих оптужби за тероризам након непоштеног суђења, током којег је 19 свједока изјавило да су били мучени кад су свједочили против њега. Недим је дописник прокурдске новинске агенције Дицле (ДİХА) која је хитним декретом затворена, ухапшен 12. маја 2016., у источној провинцији Ван, у склопу истраге коју је покренуло јавно тужитељство у Yüксековој, округу у југоисточној провинцији Хаккари. Тüрфент је 13. маја у затвору чекао суђење због „чланства у терористичкој организацији“ на темељу неких извјештаја за ДİХА и свједочења тајних свједока. Прво је послан у затвор Хаккари, али је касније пребачен у Ван и од тада је неколико пута мијењао затворе.

фото: Недим Тüрфент (принтсцреен)

Египатски пјесник, текстописац и активиста Галал Ел-Бехаирy тренутно служи трогодишњу казну затвора због “вријеђања војске” и “ширења лажних вијести.” Казну издржава у злогласном затвору Тора у Каиру. Током цијеле каријере Галал је свој глас користио као ненасилно средство преиспитивања будућности у времену политичког немира. Кроз свој рад изнио је осјетљива питања о женским правима, слободном изражавању и напорима египатских грађана да одреде њихов облик власти.

фото: Галал Ел-Бехаирy (принтсцреен)

У догађају обиљежавања Међунардног дана писаца у затвору учествоваће сљедећи чланови и чланице ПЕН Центра у БиХ: Асмир Кујовић, Андреа Лешић, Хаджем Хајдаревић, Енвер Казаз, Адиса Башић, Сенадин Мусабеговић, Бјанка Алајбеговић, Горан Симић и Шејла Шехабовић. 

Али више од свега посебно је важно нагласити да се новинари и писци и у БиХ свакодневно суочавају са различитим врстама напада, ради чега је подршка комплетног друштва неопходна. Зато се придружујемо позиву подршке како бисмо исказали солидарност са ауторима широм свијета, који се суочавају са прогоном.

Подсјетимо да је у БиХ од почетка ове године линији за помоћ новинарима пријављено чак 5 пријетњи смрћу, као и 6 физичких напада. А требамо узети у обзир да су то само пријављени случајеви. Завладао је страх од писања, коментарисања, изношења чињеница, а онда и мишљења, јер слобода у БиХ, чини се, одавно има цијену. Можда чак и цијену живота. 

Напад на редакцију портала Радио Сарајево покренуо је  новинаре да се окупе и пруже подршку колегама. Исто су учинили и прошле године, када је колега Владимир Ковачевић био нападнут. Међутим, током остатка године, једноставно се ћути. Било да се ћути о насиљу над новинарима, било да они сами ћуте, из страха од насиља, узрокованог изношењем истине.  

Новинари у крајности бивају и главни одговорни за своје поступке и рад, који се често обезвријеђује. У случају напада, казне за починитеље напада на новинаре су никакве или минималне, а чињеница је да би требале бити вишеструко веће. Прокоментарисао је то својевремено за БУКУ Семир Мустафић, новинар Н1, који је рекао како не можемо говорити о реформи правосуђа, кад нам је и правосуђе посљедњих година на јако ниском нивоу.

"Без правосуђа не може ништа да ради, а држава не може заштитити новинаре, када је држава управо та која их највише напада. Кроз мноштво својих продужених руку”, закључио је Мустафић.

 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.