ОЗРЕН ПЕРДУВ: Питали смо је ли нормално да се суди људима који траже правду

У Сарајеву је данас у згради Парламента одржана дуго очекивана јавна дебата "Право на правду" на којој је говорио и специјални изасланик ЕУ Реинхард Приебе.

Sara Velaga / 20. новембар 2019

foto: BUKA

Дебату је отворио независни правни стручњак Еуропске уније Реинхард Приебе, а међу присутнима и учесницима јавне дебате били су чланови породица, адвокати, чланови неформалних група, али и представници правосуђа који од Прибеа очекују много. Међу њима су били и чланови групе Правда за Давида, које је представљао Озрен Пердув, а осим њега били су и Муриз и Аријана Мемић који траже правду за Дженана. 

Пердув је након дебате за БУКУ рекао како су презадовољни, јер су најављене промјене, али и оштри извјештаји. У самом уводу, Приебе је, како наводи Пердув истакнуо како је врло фрустриран стањем правосуђа у БиХ, јер му се чини као да све исто као и прије 20 година. 

"Рекао је да нема готово никаквог напретка у правосуђу. Сам назив „Право на правду „ довољно говори о чему ми причамо, да су нам теме и након 20 година од рата и даље исте. Приебе је нагласио да ће његов извјештај  највјероватније бити представљен у децембру у Бриселу. Упркос томе што се неће бавити појединачним случајевима,они ће итекако утицати на суштину његовог извјештаја. То нама даје наду да ће извјештај имати конкретне закључке и посљедице, наводи Пердув.

Додаје како су из групе Правда за Давида истакнули неколико ствари. Једна од њих је било и питање панелистима да ли је нормално да се суди људима који траже правду?

"Причало се и о узбуњивачима, а мислим да не постоји бољи примјер од нас самих који већ 600 дана тражимо правду. Против више од 200 људи покренути су прекршајни поступци. Као и против родитеља убијеног момка. Посљедице трпе сви осим оних који су криви за то. Они уживају пуну слободу. Наше питање је било да ли је то правда?", истиче Пердув.

Осим тога, питали су, како наводи и врло конкретно питање представника који је радио на реформи правосуђа у Португалу да ли је могуће да се ту деси оно што се десило у Бањалуци прошле године? Тада је одржана конференција у организацији полиције на којој није било тужиоца. А након које је министар звао тужиоца да тражи спровођење истраге.

"Добили смо одговор да сасвим сигурно не би могло проћи да министар зове тужиоца и од њега нешто тражи. Дакле то је био врло конкретан одговор", наводи Пердву.

Осим тога питали су и шта ће се десити уколико се утврди дисциплинска одговорност тужиоца Вреће, хоће ли то имати посљедице по његов рад односно нерад на предмету Драгичевић.

"То смо поставили питање замјенику дисциплинског тужиоца. Нисмо добили неки конкретан одговор. Ту је био и Милан Тегелтија, који је рекао да зависи како је тај поступајући тужилац досад радио у самом предмету. На крају се обраћао шеф Европске Уније у БиХ који је јасно и прецизно рекао да ускоро слиједе промјене у правном систему БиХ. Искрено се надамо томе."

Када је судија Окружног суда у Бањалуци, Милан Благојевић рекао да је ВСТВ лоповска институција, услиједила је жестока реакција Милана Тегелтије, који је напустио просторију. Вратио се тек након што је Благојевић завршио излагање.

Пердув наводи како то довољно говори о Тегелтији и његовој спремности да истрпи критику. 

На самом крају разговора за БУКУ, Пердув додаје како је веома значајно што је њихов грађански активизам препознат од стране представника Европске Уније.

"Захвални смо и што су се грађани коначно укључили. Готово отворено дају подршку породицама и Драгичевић и Мемић. И читава данашња атмосфера јасно указује на то да ће извјештај бити врло жесток и да ће повући, нама се чини, врло озбиљне посљедице. А то су дакле промјене у правосудном систему и реформа ВСТВ-а."


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.