Ова држава је објавила рат кладионицама и коцкарницама: “Не регулишемо индустрију текстила, већ сектор који утиче на јавно здравље”

Шпански министар за потрошњу Алберто Гарсон представио је план који има за циљ да се смањи, па чак и забрани рекламирање кладионица и коцкарница у земљи, а све како би се зауставио раст зависника од игара на срећу.

Nedeljnik / 24. фебруар 2020

У јануару је на власт дошла лијева коалиција, састављена од Шпанске социјалистичке радничке странке (ПСОЕ) и мањег Унидас Подемоса, којем припада Гарсон. Унидас Подемос је у предизборној кампањи обећао покретање кампање с циљем заштите младих и смањења броја зависника од коцке, а сада то обећање жели да испуни. Индустрија игара на срећу процветала је последње деценије у Шпанији.

Онлајн кладионице, спортско клађење и коцкарнице преузеле су од државне лутрије доминантно мјесто на тржишту, и засенила покер апарате постављене у кафићима и ресторанима, некад традиционалне игре на срећу.

Влада намјерава да смањи рекламирање таквих мјеста на телевизији за 80 одсто, и да забрани компанијама коришћење познатих особа за комерцијализацију кладења.

На пример, највећа кладионичарска кућа “Цодере” има уговор с мадридским Реалом о рекламирању игара, а те рекламе врте се у ударним терминима на ТВ.

„Регулација треба да буде слична оној у дуванској индустрији”, рекао је Гарсон. “Не регулишемо индустрију текстила него сектор који може да има посљедице на јавно здравље”, додао је.

Међу предложеним мјерама је и забрана рекламирања бонова за коцкање, којима се привлаче рањиве групе подложне зависности од коцке, каже министар.

Владини подаци показују да се клађење преко интернета утростручило између 2014. и 2018. године и достигло износ од 17,8 милијарди евра.

Кладионичарски и коцкарски лоби процењују да играчи у Шпанији кроз спортско клађење, касина и националне лутрије изгубе годишње укупно 10 милијарди евра, што је око 0,8 посто БДП-а Шпаније.

 

 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.