Откривени телефонски бројеви стотина милиона корисника Фацебоока

Стотине милиона телефонских бројева повезаних са налозима на Фацебооком остало је изложено на незаштићеном серверу током најновијег великог пробоја сигурносног система највеће друштвене мреже.

Radio Sarajevo / 06. септембар 2019

pixabay

Када је Марк Зуцкерберг прије неколико мјесеци најавио појачавање Фацебооковеполитике приватности, многи су били скептични, а посљедњи у низу пробоја сигурносног система Фацебоок показао је да су били у праву, јер су телефонски бројеви 419 милиона корисника остали незаштићени на Фацебооковим  серверима.

Упркос томе што је Фацебоок саопштио да су подаци на поменутим серверима стари више од годину дана, то не мијења чињеницу да је неко дошао у посед личних података стотина милиона корисника.

Сањам Джаин, безбједносни стручњак из ГДИ Фоундатион рекао је за портал Тек кранч да је открио базе података на незаштићеном серверу, али није успио да открије ко је дошао у њихов посјед.

Сервер је на себи имао похрањене податке корисника из читавог свијета, укључујући 133 милиона из САД, 50 милиона из Вијетнама и 18 милиона људи из Велике Британије.

Стручњаци кажу да је сваки телефонски број био везан за лични кориснички број на Фејсбуку, који је дугачак низ цифара јединствено повезаних са корисничким налогом на тој друштвеној мрежи.

Тај лични кориснички број се потом може искористити да се открије корисничко име, као и личне податке, попут имена, пола и локације.

 

 

Радио Сарајево


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.