Окружни суд Бањалука поништио еколошку дозволу за хидроелектрану "Бук Бијела" на ријеци Дрини

Пројекат Бук Бијела оспорава се од 1970-их због утицаја на заштићени канјон Таре у Црној Гори, који је се налази на УНЕСЦО-овој листи свјетске баштине и дио је Националног парка Дурмитор.

Maja Isović Dobrijević / 30. мај 2019

 

Окружни суд Бања Лука је донио пресуду којом се уважава тужба Аархус центра у БиХ против Рјешења о обновљенојеколошкој дозволи за хидроелектрану „Бук Бијела“ на ријеци Дрини коју јеиздало Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС, дана 13.05.2018. године.
 
Аархус центар је поднио тужбу у јуну 2018. године због процедуралних недостатака Рјешења о обнови еколошке дозволе. Поред тога да инвеститор „Електропривреда РС“ није у законском року затражила обнову еколошке дозволе, Министарство је требало поништити претходну дозволу с обзиром на то да изградња хидроелектране није започета у року од четири године од њеног издавања. Умјесто тога, у мају 2018. године издато је незаконито Рјешење о обнови еколошке дозволе.
 
Такође, јавне консултације нису одржане у складу са Архуском и ЕСПОО конвенцијом како ни у Босни и Херцеговини тако ни у Црној Гори. Јавне консултације одржане 2012. године биле су слабо оглашаване, а коментари које су доставиле невладине организације у Босни и Херцеговини и Црној Гори нису узети у обзир.

 


 
За најновију верзију пројекта ХЕ „Бук Бијела“, у студији процјене утицаја на животну средину тврди се да утицаја на ријеку Тару неће бити. Ове тврдње не поткрепљују никакви докази, нити је о њима расправљано у току консултација. С обзиром на то да је Тара главна притока Дрине и да би акумулација досегла црногорску границу, неизбјежно је да ће се неки утицаји појавити што је поменута студија требала да процијени.
 
„Пројекат Бук Бијела оспорава се од 1970-их због утицаја на заштићени канјон Таре у Црној Гори, који је се налази на УНЕСЦО-овој листи свјетске баштине и дио је Националног парка Дурмитор. Такођер, Дрина је најзначајније станиште угрожене рибље врсте младице, коју можемо пронаћи само у неким од најчистијих ријека дунавског слива у Југоисточној Европи, а подручје је развило и туристичку понуду базирану на рафтингу и риболову. Изградњом било какве бране на овој ријеци квалитет воде,биодиверзитет и развој туризма били би увелико угрожени“, поручују из Коалиције за заштиту ријека БиХ.

Додају да градњу ХЕ „Бук Бијела“, снаге 93 мегавата, снажно заговара Електропривреда РС, компанија у власништву Републике Српске, а меморандум о изградњи пројекта потписан је у јулу 2017. године с компанијом „Кинеска државна аеро-технолошка међународна инжењерска корпорација“ (АВИЦ-ЕНГ), очекујући да ће финансирањеобезбиједити кинеске државне банке.
 
Коалиција за заштиту ријека БиХ оваквим активностима наставља да оспорава планове за изградњу преко 300 нових хидроелектрана, које су планиране на скоро свим нашим ријекама.
 
Ријека Дрина има много потенцијала мимо хидроенергетског и то годинама и показује. Вријеме је да се окренемо јачању других потенцијала ове ријеке, који неће бити на штету природе и људи који живе уз Дрину. Ова моћна ријека заслужује нашу пажњу и бригу, те се надамо да ће се од хидроелектрана у читавом дринском сливу коначно одустати“, закључују у Коалицији.


 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.