Одржано рочиште у предмету „Дар1“: За шта се терете ухапшени полицајци, доносимо детаље 

Вишечасовно рочиште за одређивање притвора у предмету „Дар1“ завршено је синоћ у један сат иза поноћи. Рочишта су, због епидемиолошке слике, одржана у више судница.

Slađan Tomić / 14. август 2020

Foto: Buka

 

Кантонално Тужилаштво Кантона Сарајево затражило је притвор за 17 полицијских службеника Јединице за саобраћај МУП-а Кантона Сарајево, док је за једног полицијског службеника затражена забрана обављања полицијске дужности. 

Шеснаест полицијских службеника се сумњичи да су два мјесеца починили више од 100 кривичних дјела примање дара и злоупотреба положаја или овласти. Један полицијски службеник се сумњичи да је у два наврата не узео, већ подијелио дар у износу од 100КМ. Док је један полицијски службених за којег није затражен притвор, већ забрана обављања дужности, осумњичен да је помагао извршитељима кривичних дјела тако што их је упозорио да ће бити ухапшени. 

„Одбрана се противила приједлогу мјере притвора. Одлуку суда очекујемо најраније сутра“, казала је синоћ једна од адвокатица одбране Мерсиха Делић.  

Притвор је, како сазнајемо, затражен због опасности да ће осумњичени утицати на свједоке, опасности да ће поновити  кривично дјело и да би њихов боравак на слободи довео до узнемиравања јавности. 

Адвокат Владо Адамовић је казао како је затражио да се осумњиченима умјесто мјере притвора одреде мјере забране и кућни притвор, јер одласком у притворску јединицу стварају ризик од оболијевања или ширења вируса Цовид-19.

БИТНИ ДЕТАЉИ ИСТРАГЕ

Полицајци су ухапшени након што су прикупљени кључни докази односно аудио записи, који су настали након што је ОСА озвучила полицијска возила.

Осумњичени су праћени два мјесеца. 

Сазнајемо да је једно од наводно почињених кривичних дјела извршено 2.7.2020. 

Проблем за Тужилаштво могу бити Н.Н. особе које нису идентификоване. 

„Има Н.Н. особа, али има и особа с именом и презименима. Нису све Н.Н. особе. То са Н.Н. особама произилази из посебних истражних радњи гдје су неке особе у неким аутомобилима изговарале неке ствари па се не зна, зато је стављено Н.Н.“, казао је синоћ за портал БУКА Владо Адамовић, адвокат двојице осумњичених полицајаца.  

Полицајци нису били организовани у групу, кратко нам је прокоментарисао приједлог за одређивање притвора адвокат одбране Мухидин Капо.  

Предмет води тужилачки тим у саставу од три тужиоца. 

За кривична дјела чије извршење Кантонално Тужилаштво има намјеру доказати, максимална казна затвора је 10 година. Као и узимање мита, кривично дјело је и давање мита. Из Тужилаштва, због осјетљиве фазе истраге, нису могли говорити да ли ће се на оптуженичкој клупи наћи и грађани. 

„ Те особе које су давале мито су починиле кривично дјело такође. И оне морају бити процесуиране или им се мора дати имунитет да буду у својству свједока. Још ништа од тога тужилац није урадио. Нити је довео те особе као окривљене, нити смо ми добили рјешења да су добиле имунитет“, јасан је адвокат Владо Адамовић. 

Аудио записи могу бити проглашени незаконитим уколико нису испоштоване све процедуре, али адвокати за сада немају информације о томе.

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.