Објављени закључци берлинског скупа

Учесници скупа у Берлину потврдили су своју посвећеност стабилности региона.

Agencije / 30. април 2019

Београд и Приштина су се сложили да наставе са напорима да имплементирају постојеће споразуме и да се конструктивно укључе у дијалог за нормализацију односа, кроз ЕУ, ради постизања свеобухватног и коначног споразума, један је од закључака скупа у Берлину, објављених на званичном сајту њемачке канцеларке Ангеле Меркел.

Берлински скуп су иницирали Меркелова и француски предсједник Емануел Макрон, а у закључцима стоји да је наглашен значај коначног, правно обавезујућег споразума о потпуној нормализацији односа Београда и Приштине.

Такав споразум је кључан за пут Србије и Косова у Европу, истиче се у саопштењу. Учесници су се, наводи се, сложили да такав споразум треба да буде свеобухватан и политички одржив и да допринесе стабилности у региону.

Наглашен је значај инклузивног и транспарентног преговарачког процеса, који би требао да буде праћен мјерама за изградњу повјерења.

Учесници су похвалили успјешно закључени споразум Грчке и Сјеверне Македоније о имену и констатовали да је тај споразум изванредан примјер успјешног рјешавања сукоба.

Берлинском скупу су присуствовали лидери земаља Западног Балкана и Приштине заједно са премијерима Хрватске и Словеније и високим представником Европске уније за спољне послове и безбједносну политику и потпредсједником Европске комисије.

На скупу је било ријечи о заједничкој европској перспективи Западног Балкана.

Учесници су се, стоји у саопштењу, сложили да појачају своје напоре на успостављању регионалне економске области у складу са изјавом Самита у Софији за 2018. и закључцима о самиту Западног Балкана 2018. године.

Сви учесници су потврдили своју посвећеност сарадњи у оквиру такозваног Берлинског процеса.

Повезаност, економска сарадња, слободна трговина, безбједносна сарадња, размјене младих и помирење су централни елементи процеса.

На берлинском скупу поново је потврђена подршка лидера земаља Западног Балкана Регионалној канцеларији за сарадњу младих (РИЦО).

Напомиње се да ће предстојећи самит бити одржан у Познању, у Пољској.

Учесници су се сложили да прошире своју сарадњу како би спријечили радикализацију и борбу против тероризма, недозвољену трговину и илегалне миграције.

Они су нагласили своју непоколебљиву посвећеност демократији, укључујући централну улогу избора и парламентарних институција, владавину права и добру управу, борбу против корупције и организованог криминала, те улогу цивилног друштва и независних медија, стоји у саопштењу.

Сложили су се да су одрживе реформе кључне за европску перспективу региона и за јачање отпорности друштава на унутрашње и спољашње изазове нашег времена.

Учесници скупа у Берлину потврдили су своју посвећеност стабилности региона.

У том циљу, учесници су поздравили намјеру Хрватске да организује самит ЕУ за Западни Балкан током свог предсједавања ЕУ 2020. године.
 


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.